Επιστήμονες προτείνουν νέο στόχο βιώσιμης ανάπτυξης για την προστασία από τα διαστημικά σκουπίδια

Επιστήμονες προτείνουν νέο στόχο βιώσιμης ανάπτυξης για την προστασία από τα διαστημικά σκουπίδια

Διεθνής ομάδα επιστημόνων ζητά τον ορισμό ενός νέου Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG) των Ηνωμένων Εθνών, με σκοπό τη βιώσιμη χρήση της γήινης τροχιάς και την αποτροπή της συσσώρευσης διαστημικών σκουπιδιών. Σήμερα υπάρχουν 17 SDGs, οι οποίοι υιοθετήθηκαν από τα μέλη του ΟΗΕ το 2015, επιδιώκοντας να υπάρξει δράση για την εξάλειψη της φτώχειας και την προστασία του πλανήτη. Ωστόσο, με την αύξηση των δορυφόρων και άλλων αντικειμένων σε τροχιά γύρω από τη Γη, υπάρχει ανησυχία ότι χωρίς παγκόσμια συναίνεση το διαστημικό περιβάλλον κινδυνεύει να αλλάξει ανεπανόρθωτα.

Οι επιστήμονες προτείνουν τον 18ο SDG για την προστασία της τροχιάς της Γης. Από τη δεκαετία του 1950, σχεδόν 20.000 δορυφόροι έχουν εκτοξευθεί, δημιουργώντας οφέλη στην κοινωνία αλλά και συντρίμμια στο Διάστημα. Ο νέος SDG θα μπορούσε να αντλήσει έμπνευση από τον 14ο SDG σχετικά με τη διαχείριση θαλάσσιων απορριμμάτων.

Παρόλο που η ανάγκη για δράση αναγνωρίζεται σταδιακά, οι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι ένας επιπλέον SDG θα μπορούσε να προσφέρει παγκόσμια συναίνεση και μηχανισμούς για την αποτελεσματική επιβολή των απαιτούμενων λύσεων.

Η μελέτη υπογράφεται από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ, το Πανεπιστήμιο του Όκλαντ, το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, το Πανεπιστήμιο του Μέιν και το εργαστήριο της Nasa «Jet Propulsion Laboratory». Η Ίμοτζεν Νάπερ, επικεφαλής της δημοσίευσης, τονίζει ότι «η ανάγκη να προστατεύσουμε και να συνδέσουμε τα φυσικά μας περιβάλλοντα δεν ήταν ποτέ πιο επείγουσα». Σημειώνει επίσης ότι οι εμπειρίες από την προστασία της Γης και των ωκεανών μπορούν να εφαρμοστούν στην καταπολέμηση της ρύπανσης από τα διαστημικά σκουπίδια.

Loading

Play