Επιστολή AHI προς τον Μπάιντεν για την ενίσχυση της Κύπρου ως στρατηγικού εταίρου του ΝΑΤΟ

Επιστολή AHI προς τον Μπάιντεν για την ενίσχυση της Κύπρου ως στρατηγικού εταίρου του ΝΑΤΟ

Το Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο (AHI) προτρέπει τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να αξιοποιήσει τον εναπομείναντα χρόνο της προεδρικής του θητείας *για να αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο το επίπεδο της συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας*.

Η ελληνοαμερικανική οργάνωση προτείνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να καθιερωθεί η Κύπρος ως βασικός εταίρος του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο. Μεταξύ των προτάσεων, συμπεριλαμβάνεται η είσοδος στον Μεσογειακό Διάλογο (MD) και η εξεύρεση επιπλέον συνεργειών μέσω των εξειδικευμένων προγραμμάτων συνεργασίας (ITPPs) που διαθέτει η συμμαχία.

Στην επιστολή, το AHI *επικροτεί τα βήματα που έγιναν την τελευταία τετραετία για να ενισχυθεί η εταιρική σχέση μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Λευκωσίας*. Χαρακτηριστικά, υπογραμμίζεται η καθιέρωση του πρώτου Στρατηγικού Διαλόγου, η υπογραφή του οδικού χάρτη για διμερή αμυντική συνεργασία, και η κοινή προσπάθεια για τη δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου στη Γάζα.

«Κύριε πρόεδρε, έχετε ήδη εργαστεί για να ενισχύσετε τους κρίσιμους δεσμούς μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ και των εταίρων του ΝΑΤΟ στον Ινδο-Ειρηνικό ωκεανό. *Σας προτρέπουμε να κάνετε το ίδιο στην Ανατολική Μεσόγειο*, όπου η έλλειψη δράσης για την αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας στέλνει ένα μήνυμα που μπορεί να ενθαρρύνει περαιτέρω επιθετικότητα», τονίζεται στην επιστολή.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκφράζεται απογοήτευση για την έλλειψη σημαντικής προόδου τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με τις ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες αντιτίθενται στα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή. Η ελληνοαμερικανική οργάνωση υπενθυμίζει *τη μακροχρόνια εμπλοκή του προεδρεύοντος Μπάιντεν με τα συγκεκριμένα θέματα*, καλλιεργώντας προσδοκίες για μια πιο αποφασιστική στάση στην αντιμετώπιση πιεστικών προκλήσεων, όπως η συνεχής κατοχή της Κύπρου.

«Επί πέντε δεκαετίες, η παράνομη κατοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει ένα άλυτο πρόβλημα. Οι επιπτώσεις αυτής της παρατεταμένης κρίσης εκτείνονται πέρα από την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς η κατοχή επηρεάζει τη σταθερότητα σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον, η κατοχή υπονομεύει *τα συμφέροντα της περιφερειακής πολιτικής των ΗΠΑ* που αφορούν την ενεργειακή ασφάλεια, την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και το εμπόριο», σημειώνεται στην επιστολή.

Υπό αυτό το πρίσμα, το AHI υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στη διευκόλυνση του διαλόγου και *στην παροχή της απαραίτητης υποστήριξης για την επανένωση της Κυπριακής Δημοκρατίας*. Επισημαίνεται η ανάγκη για μια συνολική προσέγγιση που θα δίνει προτεραιότητα στη διπλωματική εμπλοκή και θα στηρίζει τα δικαιώματα των Κυπρίων, προωθώντας μια λύση στο θέμα της κατοχής με βάση το κράτος δικαίου και το Διεθνές Δίκαιο.

Τέλος, το Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο ευχαριστεί τον πρόεδρο Μπάιντεν για την υπηρεσία και τη δέσμευση που επέδειξε στην προώθηση θεμάτων που αφορούν την ελληνοαμερικανική κοινότητα, καταλήγοντας: «Καθώς ατενίζουμε το μέλλον, ελπίζουμε ότι θα δώσετε προτεραιότητα στην επίλυση της κατοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε το έθνος να είναι επιτέλους ελεύθερο και να ζει με ειρήνη. Οι τελευταίοι μήνες της θητείας σας αποτελούν μια κρίσιμη ευκαιρία για να κάνετε μια διαφορά που θα έχει διάρκεια, και σας προτρέπουμε να την εκμεταλλευτείτε».

Loading