Ευρωβουλευτές καλούν την ελληνική κυβέρνηση να λάβει μέτρα κατά της πώλησης πλοίων στη ρωσία. Ένα διακομματικό σύνολο 36 Ευρωβουλευτών από διάφορες χώρες απέστειλε κοινή επιστολή την περασμένη Παρασκευή στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ζητώντας του να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτραπεί οποιαδήποτε περαιτέρω πώληση ελληνικών πλοίων στη Ρωσία. Οι Ευρωβουλευτές προειδοποιούν ότι αυτές οι συναλλαγές βοηθούν το Κρεμλίνο να διατηρεί τη σκιά του στόλου και να παρακάμπτει την ανώτατη τιμή της G7 για το ρωσικό πετρέλαιο.
Οι Ευρωβουλευτές καλούν επίσης για πρόσθετα μέτρα περιορισμού των μεταφορών πλοίο-πλοίο, μια πρακτική που χρησιμοποιείται για να αποκρύψει την προέλευση των αγαθών, και για να αποθαρρύνουν τις ελληνικές εταιρείες από τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου. Αυτές οι ενέργειες είναι κρίσιμες όχι μόνο για να περιοριστούν οι χρηματοδοτικοί πόροι της Ρωσίας που συνεχίζουν τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, αλλά και για να αποτραπούν περιβαλλοντικοί και ασφάλειας κίνδυνοι.
Αναφέρουν μια πρόσφατη μελέτη από το αμερικανικό ερευνητικό κέντρο Brookings, σύμφωνα με την οποία περισσότερα από τα μισά πλοία της ρωσικής σκιάς προέρχονται από ιδιοκτήτες της Δυτικής Ευρώπης, με την Ελλάδα να είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής. Υπογραμμίζουν ότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν κερδίσει περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια από την πώληση γηρασμένων πλοίων που κατέληξαν στη ρωσική σκιά.
Αν και η ΕΕ έχει μαυρίσει 153 πλοία της ρωσικής σκιάς, απαγορεύοντας την πρόσβαση σε ευρωπαϊκά λιμάνια και υπηρεσίες, δεν έχει επιβάλει άμεση απαγόρευση στην πώληση ή τη μεταβίβαση πλοίων στη Ρωσία. Αντίθετα, οι εταιρείες και τα άτομα της ΕΕ οφείλουν να ενημερώνουν τις αρμόδιες εθνικές αρχές για τέτοιες συναλλαγές και να αναμένουν την έγκρισή τους.
Οι Ευρωβουλευτές καλούν την ελληνική κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει περαιτέρω πωλήσεις ελληνικών πλοίων σε τρίτες χώρες, να αποτρέψει άλλες μεταφορές σε ύποπτες οντότητες, και να συνεχίσει τις προσπάθειές της για να περιορίσει τις μεταφορές πλοίο-πλοίο του ρωσικού πετρελαίου σε ελληνικά ύδατα. Τονίζουν ότι τα έσοδα αυτά ενδυναμώνουν τη μηχανή του πολέμου της Ρωσίας και επομένως απειλούν την ευρωπαϊκή ασφάλεια και το περιβάλλον.
Οι υπογράφοντες κλείνουν την επιστολή τους λέγοντας ότι «Μετράμε πάνω σας και την κυβέρνησή σας να ενθαρρύνετε τις ελληνικές εταιρείες να σταθούν αλληλέγγυες με την Ουκρανία». Το γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν αντέδρασε αμέσως στην επιστολή. Εκπρόσωπος δήλωσε ότι «οι ελληνικές αρχές καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τις κυρώσεις και να αποτρέψουν οποιαδήποτε παραβίαση των κυρώσεων στην επικράτειά τους».
Η Ελλάδα, ως παράκτια χώρα με ισχυρό θαλάσσιο τομέα, βρίσκεται υπό εξέταση για τον ρόλο που παραδοσιακά διαδραματίζει στο εμπόριο ρωσικών ορυκτών καυσίμων. Αν και αυτή η δραστηριότητα έχει μειωθεί σημαντικά μετά την επιβολή των κυρώσεων της ΕΕ, δεν έχει σταματήσει εντελώς.
Η λεγόμενη σκιά στόλος αναφέρεται στα πλοία που χρησιμοποιεί το Κρεμλίνο για να παρακάμψει την ανώτατη τιμή του ρωσικού πετρελαίου που επιβάλλεται από τους δυτικούς συμμάχους για να περιορίσουν τα έσοδα που διατίθενται για την πλήρη κλίμακα εισβολής στην Ουκρανία. Οι διεθνείς πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι οι πιο σημαντικές πηγές εσόδων για τη Μόσχα.
Οι πολιτικές πιέσεις για την καταπολέμηση αυτού του στόλου έχουν αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου, μετά από μια σειρά περιστατικών στη Βαλτική Θάλασσα, όπου πλοία που λειτουργούνται από τη Ρωσία έχουν κατηγορηθεί για σαμποτάζ υποβρυχίων καλωδίων. Στα διάφορα πακέτα κυρώσεων της ΕΕ, έχουν ήδη μαυριστεί 153 πλοία της σκιάς. Όλα τα 153 απαγορεύονται από την πρόσβαση σε λιμάνια και υπηρεσίες της ΕΕ.
Πηγή περιεχομένου: in.gr