Επιστροφή στο Μαρόκο εκατοντάδων Μαροκινών που είχαν αποκλειστεί στη Θέουτα και τη Μελίγια

Επιστροφή στο Μαρόκο εκατοντάδων Μαροκινών που είχαν αποκλειστεί στη Θέουτα και τη Μελίγια

Σχεδόν 300 Μαροκινοί που αποκλείστηκαν στους ισπανικούς θύλακες Θέουτα και Μελίγια μετά το κλείσιμο των συνόρων λόγω της πανδημίας Covid-19, επέστρεψαν στο Μαρόκο, ανακοίνωσαν σήμερα οι ισπανικές αρχές.

Σχεδόν 200 άνθρωποι αναχώρησαν από τη Μελίγια το πρωί και η μεταφορά τους ολοκληρώθηκε το απόγευμα. Όλα έγιναν με τάξη, με τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας και χωρίς να συμβεί κάποιο περιστατικό”, ανακοίνωσε η νομαρχία.

Προκειμένου να δοθεί χρόνος στις μαροκινές αρχές να κάνουν τεστ για την Covid-19, μια άλλη ομάδα Μαροκινών θα αναχωρήσει από τη Μελίγια την Παρασκευή, πρόσθεσε η νομαρχία.

“Εκατό Μαροκινές — 98 ενήλικες και δύο ανήλικες — επέστρεψαν στη χώρα τους” από την Θέουτα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της νομαρχίας αυτού του ισπανικού θύλακα που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Μαρόκου. Άλλες ομάδες θα αναχωρήσουν εντός των προσεχών ημερών”, πρόσθεσε χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Για να αναχαιτίσει τη διασπορά της Covid-19, το Μαρόκο έκλεισε τα σύνορά του στα μέσα Μαρτίου, αφήνοντας εκατοντάδες πολίτες του αποκλεισμένους στη Μελίγια και τη Θέουτα, θύλακες που αποτελούν το μόνο χερσαίο ευρωπαϊκό σύνορο με την Αφρική.

Τον Μάιο, μια πρώτη ομάδα 500 πολιτών μπόρεσε να επιστρέψει στο Μαρόκο από τους δύο θύλακες.

Καθώς τα σύνορα του Μαρόκου είναι κλειστά, η Ισπανία δεν μπορεί να απελάσει τους Μαροκινούς μετανάστες που εισήλθαν στη Μελίγια και τη Θέουτα παράνομα.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε από την Ισπανία να βελτιώσει την κατάσταση εκατοντάδων μεταναστών που έχουν συγκεντρωθεί σε “ασφυκτικά γεμάτες” αρένες στη Μελίγια όπου ήταν δύσκολο να “τηρηθούν τα μέτρα” υγειονομικής ασφαλείας, σύμφωνα με την Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

Αρκετές ΜΚΟ προσέφυγαν στον Συνήγορο του πολίτη στην Ισπανία για να καταγγείλουν την κατάσταση, όπως η Ισπανική Επιτροπή Βοήθειας στους Πρόσφυγες (CEAR).

Αυτές οι αρένες είναι ένας χώρος “που δεν έχει κατασκευαστεί για να φιλοξενεί ανθρώπους, έχει προσωρινές υποδομές, ελάχιστες τουαλέτες, στερείται κατάλληλων εγκαταστάσεων. Υπάρχουν γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι, άνθρωποι διαφόρων εθνικοτήτων”, δήλωσε η Λάουρα Σεράνο, επικεφαλής της CEAR στη Μελίγια.

Στις αρένες αυτές στεγάστηκαν σχεδόν 500 άνθρωποι για αρκετές εβδομάδες, καθώς το προσωρινό κέντρο υποδοχής στη Μελίγια ήταν υπερφορτωμένο, με ποσοστό πληρότητας διπλάσιο της ικανότητας υποδοχής του, 780 θέσεων, διευκρίνισε η Σεράνο.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play