Επίθεση τζιχαντιστών στο βόρειο Μπενίν την περασμένη εβδομάδα στοίχισε σε 54 μέλη των ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με νέο επίσημο απολογισμό τον οποίο δημοσιοποίησε χθες Τετάρτη η κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας. Πρόκειται για την πλέον πολύνεκρη τέτοια ενέργεια στην περιοχή, που γίνεται όλο και πιο στόχος ισλαμιστικών οργανώσεων, οι οποίες έχουν ορμητήριο τη Μπουρκίνα Φάσο ή τον Νίγηρα.
Τη 17η Απριλίου, φερόμενοι ως τζιχαντιστές επιτέθηκαν σε δυο θέσεις μονάδων του στρατού που συμμετέχουν στην αντιτζιχαντιστική επιχείρηση Μιραδόρ στο εθνικό πάρκο W, κοντά στους καταρράκτες του Κουντού και στα τριεθνή σύνορα του Μπενίν, του Νίγηρα και της Μπουρκίνα Φάσο.
Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε μερικές ημέρες αργότερα η Οργάνωση Υποστήριξης στο Ισλάμ και στους Μουσουλμάνους (ΟΥΙΜ), που ορκίζεται πίστη στην Αλ Κάιντα, δημοσιοποιώντας απολογισμό που ανέφερε 70 στρατιωτικούς νεκρούς. Ο πρώτος επίσημος απολογισμός, ο οποίος δημοσιοποιήθηκε τη 18η Απριλίου, ανέφερε οκτώ νεκρούς.
«Όλες οι οικογένειες του Μπενίν θρηνούν για κάθε παιδί του που πεθαίνει. Ακόμα περισσότερο όταν πρόκειται για τόσα πολλά,» δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Ουιλφρέντ Λεάντρ Χουνγκμπετζί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Διευκρίνησε ότι ο απολογισμός των θυμάτων είναι πράγματι 54 νεκροί στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων, ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε επίσης λύπη για την έλλειψη συνεργασίας, χωρίς να κατονομάσει τις δυο πρωτεύουσες, τόσο από πλευράς Νιαμέ όσο και από πλευράς Ουαγκαντουγκού. «Ήταν απαραίτητο να υπάρχει τουλάχιστον μια δύναμη όπως η δική μας στην άλλη πλευρά των συνόρων, διαφορετικά αυτές οι επιθέσεις δεν θα είχαν γίνει με αυτόν τον τρόπο ή δεν θα είχαν γίνει καν,» τόνισε.
Ο πρόεδρος του Μπενίν, Πατρίς Ταλόν, είχε εκφράσει απογοήτευση για τη ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων της χώρας του με τον Νίγηρα και την Μπουρκίνα Φάσο, καθώς και την έλλειψη συνεργασίας με τα γειτονικά κράτη στην ασφάλεια, γεγονός που καθιστά τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας πολύ πιο δύσκολο.
Τον Ιανουάριο του 2022, η κυβέρνηση του Μπενίν ανέπτυξε σχεδόν 3.000 στρατιωτικούς για να εγγυηθούν την ασφάλεια των συνόρων στο πλαίσιο επιχείρησης που ονομάστηκε «Μιραδόρ», και αργότερα έστειλε στην περιοχή άλλους 5.000.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ