Έρευνα για «ξένη παρέμβαση και παραπληροφόρηση» στην ιταλική τηλεόραση ξεκίνησε κοινοβουλευτική επιτροπή

Έρευνα για «ξένη παρέμβαση και παραπληροφόρηση» στην ιταλική τηλεόραση ξεκίνησε κοινοβουλευτική επιτροπή

Ιταλική κοινοβουλευτική επιτροπή ξεκίνησε έρευνα για «παραπληροφόρηση» στην ιταλική τηλεόραση εν μέσω πολεμικής για την συχνή εμφάνιση ρώσων προσκεκλημένων στις τηλεοπτικές εκπομπές κατά την διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία

Η κοινοβουλευτική επιτροπή για την Ασφάλεια της Δημοκρατίας, η οποία εποπτεύει τις υπηρεσίες Πληροφοριών ανακοίνωσε χθες ότι κάλεσε τους επικεφαλής του δικτύου της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης, την υπηρεσία Κρατικής Ασφαλείας και την ρυθμιστική αρχή Επικοινωνιών. 
Η επιτροπή θα ερευνήσει «την ξένη παρέμβαση και τις δραστηριότητες παραπληροφόρησης…με ιδιαίτερη αναφορά στον πόλεμο ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία».

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι τηρεί σκληρή στάση απέναντι στην Μόσχα από την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στην Ιταλία, αντίθετα με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες της Ομάδας των 7 (G7, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) η υποστήριξη της κοινής γνώμης για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία είναι χαμηλή.

Το τηλεοπτικό δίκτυο RAI και τα τέσσερα μεγαλύτερα ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα της Ιταλίας φιλοξενούν συστηματικά ρώσους δημοσιογράφους στις ενημερωτικές τους εκπομπές για να συζητήσουν με τους ιταλούς συναδέλφους τους για τον πόλεμο, σε μία προσέγγιση που έχει προκαλέσει διαιρέσεις στην χώρα.
Αν και ορισμένοι σχολιαστές δηλώνουν ότι είναι σωστό να ακούγονται και οι δύο πλευρές της σύρραξης, άλλοι καταδικάζουν το γεγονός ότι δίνεται τηλεοπτικός χρόνος στους ρώσους προπαγανδιστές.

Η πολεμική αυξήθηκε από την Κυριακή, όταν ο ρώσος  υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επέλεξε το ιδιωτικό δίκτυο Rete 4 για να δώσει την πρώτη του συνέντευξη σε ευρωπαϊκό τηλεοπτικό δίκτυο από την έναρξη της εισβολής.
Οι επικριτές λένε ότι ο δημοσιογράφος που έπαιρνε την συνέντευξη δεν αντέκρουσε ούτε διέκοψε επαρκώς τον Λαβρόφ. Ορισμένοι είπαν ότι ο ρώσος υπουργός δεν θα έπρεπε καν να έχει παρουσιασθεί. Ο ίδιος ο Ντράγκι δήλωσε την επομένη ότι η συνέντευξη «δεν ήταν και πολύ καλή».
Ορισμένοι ειδικοί και σχολιαστές άρχισαν να αρνούνται να συμμετάσχουν στις ενημερωτικές εκπομπές της ιταλικής τηλεόρασης διαμαρτυρόμενοι για τον χρόνο που δίδεται στους φορείς της ρωσικής προπαγάνδας.
Η Ναταλί Τότσι, διευθύντρια του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων της Ιταλίας αρνήθηκε να εμφανισθεί την Τρίτη σε τηλεοπτική εκπομπή, όπου θα είχε συνομιλητή αξιωματούχο του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, λέγοντας ότι «δεν θέλει να γίνει συνεργός στην παραπληροφόρηση».

Δείτε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί δεν έχει απαντήσει ακόμα ο Πούτιν;

Loading

Play