Έρευνα: Τα κοράκια είναι εξίσου έξυπνα με τους χιμπατζήδες και τους ουραγκοτάγκους

Έρευνα: Τα κοράκια είναι εξίσου έξυπνα με τους χιμπατζήδες και τους ουραγκοτάγκους

Ερευνητές του πανεπιστημίου του Όσναμπρικ και της επιστημονικής εταιρείας Μαξ Πλανκ μελέτησαν επισταμένως πόσο  έξυπνα είναι πραγματικά τα κοράκια (Corvus corax). Συνέκριναν τις φυσικές και κοινωνικές δεξιότητες των κορακιών με εκείνες των χιμπατζήδων και των ουραγκοτάγκων και αποδείχθηκε ότι ήδη από την ηλικία των τεσσάρων μηνών είναι τόσο έξυπνα όσο και οι ανθρωποειδείς πίθηκοι. Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Scientific Reports». 
Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ένα τεστ νοημοσύνης που αναπτύχθηκε αρχικά για τα πρωτεύοντα (σ.σ. ανώτερα θηλαστικά, στα οποία περιλαμβάνονται ο άνθρωπος και διάφορες οικογένειες πιθήκων) και το προσάρμοσε στα κοράκια. Οι επιστήμονες ήθελαν να διαπιστώσουν εάν τα πτηνά αυτά γνωρίζουν πού βρίσκεται το φαγητό τους. Για να το κάνουν αυτό, έκρυψαν νοστιμιές σε ένα κύπελλο, το οποίο μετακινούσαν πέρα-δώθε ανάμεσα σε άλλα κύπελλα – όπως στο παιχνίδι «εδώ παπάς εκεί παπάς».   
Τα κοράκια έδειξαν με το ράμφος τους το σωστό κύπελλο και τσίμπησαν τη λιχουδιά. «Στην ηλικία των τεσσάρων μηνών, τα κοράκια είναι ήδη σχετικά ανεξάρτητα και αρχίζουν να ενδιαφέρονται για τον έξω κόσμο. Κατά συνέπεια, τα νεαρά κοράκια θα πρέπει να είναι προετοιμασμένα γνωστικά και όχι ενστικτωδώς για τις νέες προκλήσεις», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Ζιμόνε Πίκα του Ινστιτούτου Γνωστικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Όσναμπρικ.  
Συνολικά οκτώ κοράκια στην ηλικία των 4, 8, 12 και 16 μηνών συμμετείχαν σε διάφορους τομείς εργασίας στους οποίους, για παράδειγμα, δοκιμάστηκε η χωρική κατανόηση ή η κοινωνική συμπεριφορά όπως η επικοινωνία. Στις δοκιμασίες για να κατανοήσουν τις ποσότητες, τις αλυσίδες αιτίας-αποτελέσματος, την κοινωνική μάθηση και την επικοινωνία, αντεπεξήλθαν τόσο καλα όσο και οι χιμπατζήδες ή οι ουραγκοτάγκοι, διαπίστωσαν οι επιστήμονες. 
Τώρα θα αναπτυχθούν περαιτέρω τεστ, στα οποία θα περιλαμβάνονται επίσης δεξιότητες προαρμοσμένες στο συγκεκρμένο είδος. 
Πηγή: dpa, RTL 

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play