Το ποσοστό θνησιμότητας με COVID-19 σε χώρες με υποχρεωτική χρήση μάσκας ήταν 45,7% χαμηλότερο από χώρες, στις οποίες δεν ίσχυε αυτό το μέτρο, σύμφωνα με στοιχεία από 200 χώρες.
Προς τα τέλη του καλοκαιριού, η μείωση των κρουσμάτων μαζί με την αύξηση εμβολιασμών έφεραν χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων σε πολλές κυβερνήσεις. Η κοινωνική ζωή επέστρεψε.Στη Μεγάλη Βρετανία ο Μπόρις Τζόνσον έκανε λόγο για «Μέρα Ελευθερίας». Λίγους όμως μήνες αργότερα η εικόνα αντιστράφηκε, τα κρούσματα εκτοξεύθηκαν εκ νέου και πολλές κυβερνήσεις άρχισαν να αλλάζουν στάση.
Γεγονός είναι ότι εκτός από τον εμβολιασμό, τα τρία μέτρα που αποδεικνύονται μέχρι σήμερα αποτελεσματικά είναι: η χρήση μάσκας (ιδανικά FFP2 ή FFP3), η τήρηση αποστάσεων και το πλύσιμο των χεριών. Το οικονομικό και κοινωνικό κόστος αυτών των μέτρων είναι χαμηλό. Σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστήμιου Μόνας της Μελβούρνης και του Κέντρου Παγκόσμιας Υγείας του Εδιμβούργου, δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια να αμελούμε αυτούς τους βασικούς κανόνες υγιεινής.
Σωτήρια η χρήση μάσκας
Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία που προέκυψαν στο διάστημα της πανδημίας από περίπου 37.000 επιμέρους μελέτες σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού. Η νέα μεγάλη έρευνα επιβεβαιώνει ότι η καλή υγιεινή των χεριών μειώνει την μόλυνση από κορονοϊό κατά 53%. Επίσης και η σωστή χρήση μάσκας μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης κατά 53%. Βάσει στοιχείων από 200 χώρες, το ποσοστό θνησιμότητας με COVID-19 σε χώρες με υποχρεωτική χρήση μάσκας ήταν 45,7% χαμηλότερο από χώρες, στις οποίες δεν ίσχυε αυτό το μέτρο.
Σε συνέντευξή του στην DW, ο Oύλριχ Πελς, διευθυντής στο Ινστιτούτο Χημείας Max Planck του Μονάχου τονίζει: «Οι μάσκες FFP2 μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές και την απορρόφηση σωματιδίων κορονοϊού κατά 95%, ενώ οι FFP3 έως και κατά 99%. Αυτό σημαίνει ότι μια μάσκα FFP2 μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης για τον χρήστη στο 1/20. Μια μάσκα FFP3 στο 1/100».
Στη νέα έρευνα πάντως σημειώνεται ότι παρατηρούνται διαφοροποιήσεις ως προς τη χρήση μάσκας από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα σε κάποιες χώρες είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας τύπου FFP και σε άλλες όχι. O Ούλριχ Πελς επισημαίνει επίσης ότι δεν αρκεί απλώς η χρήση μάσκας, αλλά είναι εξίσου σημαντικό η μάσκα να χρησιμοποιείται σωστά: «Η μάσκα είναι πλήρως αποτελεσματική μόνο όταν εφαρμόζεται καλά και σφιχτά. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική όταν κάθεται σωστά πάνω στη μύτη». Ο ίδιος πάντως τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση «η χρήση οποιασδήποτε μάσκας είναι καλύτερη από τη μη χρήση μάσκας».
Καμία επαφή, καμία μόλυνση
Σύμφωνα με την έρευνα ίσως το πιο αποτελεσματικό μέτρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας παραμένει η αυστηρή τήρηση αποστάσεων. Στην πιο ακραία μορφή, η τήρηση αποστάσεων συνεπάγεται απομόνωση ή με άλλα λόγια lockdown. Η μέθοδος αυτή θεωρείται ότι μηδενίζει τα κρούσματα κορονοϊού, ταυτόχρονα όμως ισοδυναμεί με το πάγωμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.
Ωστόσο, αν και κάποιες χώρες όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Σινγκαπούρη εφάρμοσαν για μακρά χρονικά διαστήματα τη μέθοδο του «στρατηγικού μηδενισμού των κρουσμάτων», ειδικοί παρατηρούν ότι το μοντέλο αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί παντού. Από τη μια πλευρά πλέον η πανδημία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, ώστε να μηδενιστούν παντελώς τα κρούσματα. Από την άλλη, η οικονομία δεν έχει πλέον την πολυτέλεια να παραμείνει κι άλλο στάσιμη. Παρόλ‘ αυτά η τήρηση αποστάσεων στη δουλειά, σε καταστήματα ή δημόσιους χώρους κρίνεται αναγκαία για την αποτελεσματική αλλά και εύκολη προστασία μας.
Δείτε επίσης: Γερμανία: Πάνω από 30.000 κρούσματα, 62 θάνατοι σε 24 ώρες (vid)
- Συγκινητικό μήνυμα του Σιμεόνε μετά τη νίκη της Ατλέτικο επί της Μπαρτσελόνα (vid)
- Δεύτερη σύλληψη αστυνομικού της Βουλής για ενδοοικογενειακή βία
- Μιχάλης Χατζηγιάννης: Μαγεία και ενθουσιασμός στο Roof Stage του Gazarte κατά την χριστουγεννιάτικη πρεμιέρα
- To «περικαλλές» Αρχαιολογικό Μουσείο Χαιρώνειας
- Επικείμενη επιδείνωση καιρού: Καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι και χιόνια
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr