Ερντογάν: Με προσευχή στην Αγιά Σοφιά ολοκλήρωσε την προεκλογική του εκστρατεία

Γεμάτη συμβολισμούς η απόφαση του προέδρου Ερντογάν να ολοκληρώσει την προεκλογική του εκστρατεία κάνοντας την προσευχή του Σαββάτου στο εμβληματικό τέμενος της Αγίας Σοφίας, τρία χρόνια μετά τη μετατροπή του από μουσείο.

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος ήταν από τα μεγαλύτερα προσωπικά επιτεύγματα για τον τούρκο πρόεδρο, ήταν η μεγάλη κατάκτηση του Ισλάμ σε ένα μνημείο που ήταν δεκαετίες διεθνές μουσείο.

propoli

Λίγες ώρες νωρίτερα ο αντίπαλος του ο Αλεβίτης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε επισκεφτεί το Μαυσωλείο του Ατατούρκ το εθνικό σύμβολο της κοσμικής Τουρκίας. Όμως η προσευχή στην εξισλαμισμένη Αγία Σοφία είχε και άλλο συμβολισμό. Εκεί προσεύχονταν οι Οθωμανοί Σουλτάνοι πριν ξεκινήσουν για πόλεμο.

Στην προεκλογική του εκστρατεία ο Ερντογάν, έριξε όλο το βάρος στο Ισλάμ, στις συντηρητικές αξίες της οικογένειας, στην πολεμική κατά της Δύσης και των ΗΠΑ, στους Γκιουλενιστές που ετοιμάζουν πολιτικό πραξικόπημα διαχωρίζοντας τους πιστούς από τους απίστους που είναι η αντιπολίτευση.

Μια ιδεολογικά ετερόκλητη αντιπολίτευση η οποία όμως κατάφερε τελικά να εμφανίσει ένα κοινό μέτωπο και να μιλήσει ανοικτά για δικαιοσύνη, ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και για οικονομία.

Το αν η θρησκευτική πίστη θα μπορέσει να κάνει τους δοκιμαζόμενους τούρκους πολίτες, να ξεχάσουν την οικονομική ανέχεια, αυτό είναι το ζητούμενο για τον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος πάντως παραδέχτηκε ότι αν ηττηθεί αύριο στην κάλπη θα φύγει με δημοκρατικό τρόπο.

Πηγή: ΕΡΤ

Δείτε επίσης: Τουρκικές εκλογές: Επικίνδυνη πόλωση λίγο πριν τις κάλπες – Τεχνητή ένταση φοβάται η Αθήνα

Loading