Ο τούρκος πρόεδρος Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αναλάβει τις ευθύνες τρίτων χωρών απέναντι σε Αφγανούς που έχουν εργασθεί για τους δυτικούς θεσμούς και οι οποίοι περιμένουν να απομακρυνθούν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.
«Δεχθήκαμε αίτημα να υποδεχθούμε τοπικούς εργαζόμενους μίας αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Αφγανιστάν. Τα κράτη μέλη δεν ανοίγουν τις πόρτες τους παρά σε ένα αμελητέο μερίδιο των ανθρώπων που τους εξυπηρέτησαν και βρίσκονται σε δυσχερή θέση (…) Δεν πρέπει να περιμένει κανείς από την Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες τρίτων χωρών», δήλωσε ο Ερντογάν σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε, την επομένη της τηλεφωνικής του συνομιλίας με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ κατά την οποία έκανε αντίστοιχες δηλώσεις, ότι «η Τουρκία, η οποία έχει υποδεχθεί ήδη 5 εκατομμύρια πρόσφυγες, δεν μπορεί να σηκώσει επιπλέον μεταναστευτικό βάρος».
Ο Σαρλ Μισέλ δήλωσε από την πλευρά του μέσω του Twitter ότι συζήτησε με τον Ερντογάν τις «πρόσφατες εξελίξεις» στο Αφγανιστάν, τις οποίες χαρακτήρισε «κοινή πρόκληση για την Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ενωση».
Discussed recent developments in Afghanistan with @RTErdogan
— Charles Michel (@eucopresident) August 22, 2021
A common challenge for both Turkey and the EU.
Full understanding on need to ensure safe exit of nationals, local staff and families and to ensure support for vulnerable Afghans and host communities in the region.
«Πλήρης κατανόηση της ανάγκης διασφάλισης της απομάκρυνσης με πάσα ασφάλεια των πολιτών, του τοπικού προσωπικού καθώς και των οικογενειών και υποστήριξης των ευάλωτων Αφγανών και των κοινοτήτων υποδοχής στην περιοχή», έγραψε.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε χθες όλες τις χώρες, και κατά πρώτον τις ευρωπαϊκές χώρες, να υποδεχθούν μέρος των Αφγανών προσφύγων που διαφεύγουν από την Καμπούλ.
Ο Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε χθες ότι θα ήταν «μη ρεαλιστικό» για την Ευρωπαϊκή Ενωση να έχει επιπλέον προσδοκίες από την Τουρκία ως προς την υποδοχή μεταναστών, όσο η συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ δεν έχει πλήρως εφαρμοσθεί, σύμφωνα με τον ίδιο.
Η Άγκυρα επαναλαμβάνει συστηματικά ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν τηρεί την συμφωνία του 2016 για την συγκράτηση των ροών μεταναστών προς την Ευρώπη και ζητεί την αναθεώρησή της.
- Στη γραμμή εκκίνησης για νέο συμβόλαιο με τον Βαγιαννίδη μέχρι το 2027
- Μέχρι το 2100 η Ελλάδα θα έχει λιγότερους κατοίκους από το 1950
- Πάτρα: Μάχη για τη ζωή της δίνει η 43χρονη που ξυλοκοπήθηκε από τον πρώην σύντροφό της στην Πάτρα
- Η Ελλάδα το 2100: Μείωση πληθυσμού σε επίπεδα του 1950
- Η Ελλάδα το 2100: Πληθυσμιακή συρρίκνωση σε σύγκριση με το 1950
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr