Ερντογάν: «Ξεχωριστά θέματα η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και η πώληση F-16 από τις ΗΠΑ»

Ερντογάν: «Ξεχωριστά θέματα η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και η πώληση F-16 από τις ΗΠΑ»

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν συνδέει τις πωλήσεις των μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία με την επικύρωση από την Άγκυρα της υποψηφιότητας της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και αυτό “ενοχλεί πολύ” την χώρα του, δήλωσε την Κυριακή (10/09) ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά την σύνοδο της G20 στην πρωτεύουσα της Ινδίας, το Νέο Δελχί, ο Ερντογάν είπε ότι είχε συνάντηση με τον Μπάιντεν στο περιθώριο της συνόδου και συζήτησαν το θέμα της μεταφοράς των μαχητικών στην Τουρκία.

Όπως είπε ο Ερντογάν, ο Μπάιντεν συσχέτισε την πώληση των F-16 με την τουρκική επικύρωση του σουηδικού αιτήματος.

Αυτή η προσέγγιση πραγματικά μας ενοχλεί“, σχολίασε.

Η Τουρκία, η οποία ήταν το κύριο εμπόδιο στην πορεία της Σουηδίας προς το ΝΑΤΟ, ζήτησε τον Οκτώβριο του 2021 να αγοράσει F-16 της Lockheed Martin Corp αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της.

Μετά μήνες αντιρρήσεων, ο Ερντογάν συμφώνησε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο να προωθήσει το σουηδικό αίτημα στο τουρκικό κοινοβούλιο για επικύρωση.

Μια μέρα αργότερα, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θα προχωρήσει στη μεταφορά των F16 στην Τουρκία σε συνεννόηση με το Κογκρέσο.

Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα τόσο της μεταφοράς των F16 όσο και της έγκρισης από το τουρκικό κοινοβούλιο του σουηδικού αιτήματος παραμένει ασαφές.

«Αν πείτε ότι το Κογκρέσο θα αποφασίσει (για τις πωλήσεις F-16 στην Τουρκία), τότε έχουμε ένα Κογκρέσο και στην Τουρκία – είναι το τουρκικό κοινοβούλιο», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους. «Δεν είναι δυνατό για μένα να πω «ναι» (για το σουηδικό αίτημα) μόνος μου, εκτός εάν μια τέτοια απόφαση εγκριθεί από το (δικό μας) κοινοβούλιο».

Η Άγκυρα κατηγορεί τη Σουηδία ότι υποθάλπει μαχητές εχθρικούς προς το τουρκικό κράτος, κυρίως μέλη του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι η Σουηδία πρέπει να “τηρήσει τις υποσχέσεις της” και να λάβει περισσότερα μέτρα – που θα περιλαμβάνουν την έκδοση φερόμενων μαχητών του PKK και την αποτροπή συγκεντρώσεων υπέρ του ΡΚΚ στη Σουηδία – προτού η Τουρκία εγκρίνει την υποψηφιότητά της στο ΝΑΤΟ.

Για να αντιμετωπίσει τις τουρκικές ανησυχίες, η Στοκχόλμη ψήφισε νομοθεσία τον Ιούνιο που απαγορεύει το να είναι κάποιος μέλος τρομοκρατικής ομάδας ή να παρέχει υλικοτεχνική και οικονομική βοήθεια σε απαγορευμένες ομάδες.

Η Στοκχόλμη εξέφρασε πρόσφατα την ελπίδα ότι οι Τούρκοι βουλευτές θα επικυρώσουν την υποψηφιότητά της για το ΝΑΤΟ όταν συνέλθουν εκ νέου τον Οκτώβριο, όπως συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας τον Ιούλιο.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν πέρυσι αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ενώ η ένταξη της Φινλανδίας επισφραγίστηκε τον Απρίλιο, το αίτημα της Σουηδίας παραμένει σε εκκρεμότητα λόγω των αντιρρήσεων Τουρκίας και Ουγγαρίας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Άγκυρα και η Βουδαπέστη συνεργάζονται στενά για το θέμα.

Δείτε επίσηςΚαταδίωξη στη Θεσσαλονίκη: Τράκαραν στα διόδια και έφυγαν με τα πόδια

Loading

Play