Εβδομάδα 35 ωρών χωρίς μείωση αποδοχών, και έναν φόρο εκατομμυριούχων, ζητά η πρόεδρος του Αυστριακού Εργατικού Επιμελητηρίου

Εβδομάδα 35 ωρών χωρίς μείωση αποδοχών, και έναν φόρο εκατομμυριούχων, ζητά η πρόεδρος του Αυστριακού Εργατικού Επιμελητηρίου

Την καθιέρωση εβδομάδας εργασίας 35 ωρών χωρίς μείωση των αποδοχών και μία μεγαλύτερη συνεισφορά των «εχόντων», στο κοινωνικό σύστημα, για παράδειγμα μέσω ενός “φόρου εκατομμυριούχων”, ζητά επιτακτικά από την νέα κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και των Πρασίνων, η πρόεδρος του Αυστριακού Εργατικού Επιμελητηρίου, Ρενάτε Άντερλ.

Όπως τόνισε η ίδια σε συνέντευξή της στην δημόσια αυστριακή τηλεόραση, η μείωση του χρόνου εργασίας είναι γενικά αναγκαία σε όλους τους κλάδους, η «συμπίεση εργασίας» επιβαρύνει τους εργαζόμενους, και αυτό είναι επιτακτικά αναγκαίο στην αποκαλούμενη «κοινωνική οικονομία», όπως στην περίθαλψη, όπου διεξάγονται αυτή την εποχή διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων, ενώ την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες διαδηλώσεις.  

Η πρόεδρος του εργατικού επιμελητηρίου, επισήμανε πως στην περίθαλψη η «συναισθηματικά βαριά εργασία» γίνεται από γυναίκες, ενώ λόγω των μεγάλων επιβαρύνσεων υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Ειδικά αυτά τα επαγγέλματα, όπως σημείωσε, θα πρέπει να γίνουν σταδιακά και πάλι «πιο ελκυστικά» με τη μείωση των ωρών εργασίας.  

Για την χρηματοδότηση της περίθαλψης, η ίδια, ζητώντας να υπάρχει συνεισφορά «εκείνων που έχουν περισσότερα» (μέσα από «φόρο εκατομμυριούχων, φόρο κληρονομιάς και φόρο περιουσίας») απέρριψε κατηγορηματικά τα επιχειρήματα ότι δεν θα είναι ικανοποιητικά τα έσοδα από αυτά. 

Ταυτόχρονα επισήμανε ότι «δεν πρέπει να είναι πάντα μόνον οι εργαζόμενοι που πληρώνουν» και την ίδια στιγμή να ελαφρύνονται συνέχεια οι επιχειρηματίες και εκείνοι που διαθέτουν περιουσία να μην φορολογούνται καν.  

Η ίδια εξέφρασε ικανοποίηση για την εκ νέου αναγνώριση του θεσμού των κοινωνικών εταίρων και της σημαντικής συμβολής τους, τον οποίο είχε επιχειρήσει να καταργήσει η προηγούμενη κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων. Υπενθυμίζεται πως με τις ψήφους εκείνης της κυβέρνησης, όπως επίσης με τις ψήφους του νεοφιλελεύθερου κόμματος της αντιπολίτευσης ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία), η αυστριακή Βουλή είχε εγκρίνει τον Ιούλιο 2018, τον αμφιλεγόμενο νόμο της κυβέρνησης για την θέσπιση δωδεκάωρης ημερήσιας εργασίας ή εξηντάωρης εβδομαδιαίας εργασίας, γεγονός που είχε προκαλέσει διεθνή σάλο. Της υπερψήφισης του νομοσχεδίου, εναντίον του οποίου είχε πραγματοποιηθεί τεράστια (για τα αυστριακά δεδομένα) πορεία και διαδήλωση στο κέντρο της Βιέννης με τη συμμετοχή 100.000 ανθρώπων, είχε προηγηθεί πολύωρη και ιδιαίτερα έντονη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής.  

Σύμφωνα με την τότε κυβέρνηση, ο «κανονικός» χρόνος εργασίας θα συνέχιζε να παραμένει στις οκτώ ώρες ημερησίως ή σαράντα ώρες εβδομαδιαίως, ενώ με την προβλεπόμενη παράταση του ωραρίου, χαλάρωναν οι κανόνες για την απασχόληση και οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να απασχολούνται έως και δώδεκα ώρες την ημέρα ή έως και 60 ώρες την εβδομάδα. Η παράταση αυτή του ωραρίου, θα ήταν προαιρετική και θα αφορούσε υπερωρίες που προβλέπονταν και στο παρελθόν – ωστόσο οι επικριτές του νόμου, σημείωναν πως οι εργαζόμενοι θα ήταν αναγκασμένοι να υποκύπτουν στις απαιτήσεις των εργοδοτών.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play