Έβο Μοράλες: Κατηγορεί την κυβέρνηση Άρσε για αγνόηση των εκκλήσεών του για διάλογο

Έβο Μοράλες: Κατηγορεί την κυβέρνηση Άρσε για αγνόηση των εκκλήσεών του για διάλογο

Στη δεύτερη ημέρα της απεργίας πείνας που έχει ξεκινήσει, ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες κατηγόρησε την κυβέρνηση του Λουίς Άρσε ότι αγνοεί την προτροπή του για διάλογο προκειμένου να τερματιστούν οι κινητοποιήσεις υποστηρικτών του. Οι κινητοποιήσεις διαρκούν σχεδόν έναν μήνα και κορυφώθηκαν την Παρασκευή με την ομηρία περίπου 200 στρατιωτικών.

Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι «καταδικάζει σθεναρά» την κατάληψη του ελέγχου από «ένοπλους» και «βίαιους» διαδηλωτές χωρίς να διευκρινίζει την τύχη των ομήρων.

«Ζήτησα άμεσο διάλογο και να συγκροτηθούν δύο επιτροπές διαλόγου (…) Κι η απάντηση της κυβέρνησης ήταν να συλλάβει (…) συντρόφους και να τους πάει στη Λα Πας», δήλωσε χθες ο Μοράλες στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Υποστηρικτές του άρχισαν αποκλεισμούς βασικών οδικών αξόνων από τις 14 Οκτωβρίου, καταγγέλλοντας «δικαστικό διωγμό» του ηγέτη τους, ο οποίος αντιμετωπίζει έρευνα για φερόμενο βιασμό ανήλικης.

Πλέον απαιτούν την παραίτηση του προέδρου Άρσε, κατηγορώντας τον ότι ευθύνεται για τις ελλείψεις καυσίμων λόγω έλλειψης ξένου συναλλάγματος.

Την Παρασκευή, η αστυνομία με τη στήριξη του στρατού κατάφερε να ανοίξει δρόμο κοντά στην Παροτανί, οδικό άξονα-κλειδί που συνδέει την Κοτσαμπάμπα με τη Λα Πας.

Δεκαεννιά αστυνομικοί τραυματίστηκαν και 66 πολίτες συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, σύμφωνα με τις αρχές.

«Πρόκειται για απόλυτο διωγμό», δήλωσε ο Μοράλες, ο πρώτος αυτόχθονας πρόεδρος της Βολιβίας (2006-2019).

Την Παρασκευή, ανακοίνωσε απεργία πείνας ζητώντας διάλογο με την κυβέρνηση του Άρσε για να συγκροτηθεί «επιτροπή διαλόγου» για πολιτικά και οικονομικά ζητήματα.

Ο πρόεδρος Άρσε δήλωσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται «ως να απελευθερωθεί» η πόλη Κοτσαμπάμπα, όπου τα καύσιμα είναι όλο και πιο δυσεύρετα.

Έπειτα από 21 ημέρες αποκλεισμών, οι ζημίες υπολογίζονται σε 2,1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το υπουργείο Παραγωγικής Ανάπτυξης.

Η υπουργός Προεδρίας Μαρία Νέλα Πράδα ανέφερε ότι θα υπάρξει διαπραγμάτευση μεταξύ του γραφείου του Μεσολαβητή και της πλευράς του Μοράλες για να ξεκινήσει διάλογος.

Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί μόνο για ζητήματα που αφορούν την εκτελεστική εξουσία και όχι για άλλα όργανα του κράτους.

Η κυρία Πράδα υπενθύμισε ότι σε προηγούμενες εκκλήσεις για διάλογο, ο Μοράλες έθετε ως όρο την επίλυση του ζητήματος της υποψηφιότητάς του στις εκλογές του 2025.

Η ένταση κλιμακώθηκε όταν περίπου 200 στρατιωτικοί τέθηκαν υπό «ομηρία» από υποστηρικτές του Μοράλες στην Κοτσαμπάμπα, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Βολιβίας.

Ο Άρσε, άλλοτε υπουργός και σύμμαχος του Μοράλες, ανέλαβε την εξουσία τον Νοέμβριο του 2020. Οι δύο άνδρες συγκρούονται για τον έλεγχο της βολιβιανής αριστεράς και το χρίσμα του κυβερνώντος κόμματος ενόψει προεδρικών εκλογών, στις οποίες ο πρώην πρόεδρος σκοπεύει να είναι υποψήφιος, παρά την απόφαση της δικαιοσύνης που του έχει στερήσει το δικαίωμα συμμετοχής.

Loading

Play