Ευρωεκλογές 2024: Πώς η συμμετοχή στην ΕΕ διευκολύνει την καθημερινότητα

Ευρωεκλογές 2024: Πώς η συμμετοχή στην ΕΕ διευκολύνει την καθημερινότητα

Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν, να αναζητούν εργασία, να εγκαθίστανται ακόμα και να ζουν μετά τη συνταξιοδότησή τους σε όποιο από τα 27 κράτη-μέλη επιθυμούν και μπορούν να κάνουν τηλεφωνικές κλήσεις χωρίς να πληρώνουν επιπλέον χρεώσεις περιαγωγής. 

Εκτός από βασικά πολιτικά και οικονομικά ζητήματα, το γεγονός ότι μπορεί κάποιος να θεωρεί δεδομένες αυτές τις καθημερινές δραστηριότητες είναι ίσως το μεγαλύτερο επίτευγμα της ΕΕ για λογαριασμό των πολιτών της. Ακολουθεί μια σύντομη αναφορά στο πώς η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση διευκολύνει την καθημερινότητα των πολιτών της ΕΕ:

– Δεν χρειάζονται πλέον διαβατήρια. Μια ταυτότητα σε ισχύ είναι αρκετή για να διασχίσει κανείς τα εσωτερικά σύνορα καθώς και για να επισκεφθεί την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία, οι οποίες δεν είναι χώρες-μέλη της ΕΕ. Και ακόμα και αυτό το έγγραφο δεν είναι υποχρεωτικό να το επιδεικνύει κανείς όταν διασχίζει τα σύνορα. 

– Οι άδειες οδήγησης αναγνωρίζονται σε όλο το ευρωπαϊκό μπλοκ. 

– Η εποχή των ακριβών διασυνοριακών τηλεφωνικών κλήσεων έχει παρέλθει. Το κόστος μιας κλήσης είναι το ίδιο όπως όταν κάποιος καλεί εντός της ίδιας του της χώρας. Το ίδιο ισχύει για γραπτά μηνύματα και υπηρεσίες δεδομένων καθώς και για την αποδοχή κλήσεων ανεξάρτητα από τη χώρα στην οποία βρίσκεσαι. 

– Υπάρχει ελεύθερη μετακίνηση για τους εργαζομένους σε όλη την ΕΕ. Οι πολίτες μπορούν να εργαστούν στη χώρα που επιθυμούν χωρίς να υπάρχει ανάγκη για άδεια εργασίας ή παραμονής. 

– Τα πανεπιστήμια της ΕΕ είναι υποχρεωμένα να ανοίγουν τις πύλες τους προσφέροντας ίσες ευκαιρίες σε όλους τους δυνητικούς φοιτητές από κράτη-μέλη. Ενώ οι προϋποθέσεις εισαγωγής ποικίλουν ευρέως από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο, το να είναι κανείς πολίτης ενός άλλου κράτους-μέλους δεν θα πρέπει να θεωρείται λόγος αποκλεισμού. 

– Προγράμματα ανταλλαγών, όπως το Erasmus, επιτρέπουν σε μαθητές, φοιτητές και μαθητευόμενους να σπουδάσουν και να αποκτήσουν εμπειρία σε άλλα κράτη-μέλη. 

– Οι πολίτες μπορούν να εγκατασταθούν οπουδήποτε επιθυμούν εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ, είτε για να εργαστούν, να σπουδάσουν ή να ζήσουν μετά τη συνταξιοδότησή τους. Η «ελεύθερη κυκλοφορία» προσώπων, όπως είναι γνωστή, είναι βασική αξία της ΕΕ. Το δικαίωμα στην ελεύθερη κυκλοφορία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ ήρθη στις 31 Δεκεμβρίου του 2020 και έκτοτε για να σπουδάσει ή να εργαστεί κάποιος στη Βρετανία χρειάζεται βίζα. 

– Για 20 χώρες, η ανάγκη να μετατρέψει κάποιος συνάλλαγμα και να καταβάλει προμήθεια γι’ αυτό στην τράπεζα όταν διασχίζει τα σύνορα ανήκει επίσης στο παρελθόν. Το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα, το ευρώ, αποτελεί νόμιμο χρήμα από το Ελσίνκι ως τη Βαλέτα, και από τη Λισαβόνα έως τη Λευκωσία. 

– Στην ΕΕ ισχύει επίσης υγειονομική ασφάλιση. Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας ισχύει σε όλη την ΕΕ και σε πολλές περιπτώσεις εκδίδεται μαζί με την εθνική κάρτα υγείας των πολιτών. Οι πολίτες μπορούν να λαμβάνουν έκτακτη περίθαλψη υπό τις ίδιες προϋποθέσεις και με το ίδιο κόστος όπως στη δική τους χώρα. 

ΤΦ

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play