Μια νέα πρόταση έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για Κώδικα Αστυνομικής Συνεργασίας της ΕΕ
Με τα διασυνοριακά εγκλήματα στην Ευρώπη να αυξάνονται η ΕΕ πρότεινε την εντατική συνεργασία των αστυνομικών δυνάμεων της Ευρώπης παρέχοντας στους αστυνομικούς σύγχρονα μέσα ανταλλαγής πληροφοριών.
Η εφαρμογή της πρότασης αυτής θα ενισχύσει και την δράση της Europol και θα ανατρέψει την ανταλλαγή δεδομένων που μέχρι στιγμής γίνεται αυτόματα.
Ο Αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς είπε πως «οι εγκληματίες δεν πρέπει να μπορούν να δραπετεύσουν από την αστυνομία απλώς πηγαίνοντας από το ένα κράτος μέλος στο άλλο. Σήμερα, προτείνουμε κανόνες που θα βοηθήσουν τους αστυνομικούς σε ολόκληρη την ΕΕ να συνεργαστούν για τη σύλληψη εγκληματιών. Εφόσον έχει ξεκάθαρους διαύλους για την ανταλλαγή πληροφοριών, η αστυνομία μπορεί να εντοπίσει γρήγορα τους υπόπτους και να συλλέξει τις πληροφορίες που χρειάζονται για έρευνες».
Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον με τη σειρά της είπε πως «οι προτάσεις μας θα δώσουν πολύ πρακτικές λύσεις σε διασυνοριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι αστυνομικοί στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, ποιοι κανόνες ισχύουν αν η αστυνομία πρέπει να περάσει τα εσωτερικά σύνορα κυνηγώντας έναν εγκληματία σε μια καταδίωξη. Σήμερα, η αστυνομία αντιμετωπίζει διαφορετικούς και πολύπλοκους εθνικούς κανόνες, ενώ με τις προτάσεις μας θα υπάρχει σαφής ευρωπαϊκή δομή».
Αναλυτικά τα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνουν:
-Σύσταση για την επιχειρησιακή αστυνομική συνεργασία, με τη δημιουργία κοινών προτύπων για τη συνεργασία μεταξύ αστυνομικών που συμμετέχουν σε κοινές περιπολίες και ενεργούν στην επικράτεια άλλου κράτους μέλους κατά τη διεξαγωγή εργασιών σε άλλες χώρες της ΕΕ.
-Νέους κανόνες για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου των κρατών-μελών. Οι αστυνομικοί σε ένα κράτος μέλος θα πρέπει να έχουν ισοδύναμη πρόσβαση στις πληροφορίες που διατίθενται στους συναδέλφους τους σε άλλο κράτος μέλος, υπό τους ίδιους όρους. Τα κράτη-μέλη πρέπει να δημιουργήσουν ένα ενιαίο σημείο επαφής, λειτουργικό 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, επαρκώς στελεχωμένο και λειτουργώντας ως «σταθμός» για την ανταλλαγή πληροφοριών με άλλες χώρες της ΕΕ. Η ζητούμενη πληροφορία θα πρέπει να είναι διαθέσιμη εντός 8 ωρών (για επείγουσες περιπτώσεις) έως 7 ημέρες κατ’ ανώτατο όριο.
– Αναθεωρημένοι κανόνες για την αυτοματοποιημένη ανταλλαγή δεδομένων για αστυνομική συνεργασία για τη βελτίωση, τη διευκόλυνση και την επιτάχυνση της ανταλλαγής δεδομένων και τη βοήθεια στον εντοπισμό εγκληματιών. Αυτό περιλαμβάνει την προσθήκη εικόνων προσώπων υπόπτων και καταδικασμένων εγκληματιών και αστυνομικών αρχείων στην αυτοματοποιημένη ανταλλαγή δεδομένων και την εισαγωγή ενός κεντρικού router στον οποίο μπορούν οι εθνικές βάσεις δεδομένων να έχουν σύνδεση, αντικαθιστώντας το πλήθος των συνδέσεων μεταξύ κάθε εθνικής βάσης δεδομένων.
Δείτε επίσης: Τουρκία: Από τα 415 στα 185 ο βασικός μισθός – «Είστε αχάριστοι», απαντά ο Ερντογάν
- Αγορές: Στο επίκεντρο της Wall Street η Nvidia – Πώς θα επηρεάσει το ράλι των crypto;
- Μπερνάρ Αρνό: Η μήνυση κατά του X του Έλον Μασκ και η δικαστική διαμάχη των δισεκατομμυριούχων
- Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν προτρέπει για ενίσχυση των στρατιωτικών ικανοτήτων
- Ο προβληματισμός των Ισραηλινών για την διγλωσσία του Τραμπ
- Διαγραφή Αντώνη Σαμαρά: Αντίκτυποι και οι τουρκικές αντιδράσεις