Στις 27 και 28 Ιουνίου, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες, θα παρθούν οι αποφάσεις για τα κορυφαία αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τις διαφωνίες που διαπιστώθηκαν στην άτυπη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών το βράδυ της Δευτέρας (17/6).
«Δεν υπάρχει συμφωνία σε αυτό το στάδιο» για τα πρόσωπα τα οποία θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών.
Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε πάντως ότι έγινε καλή πρώτη συζήτηση που κινήθηκε, όπως έκρινε, προς τη «σωστή κατεύθυνση».
Εξήγησε ότι τα πολιτικά κόμματα έκαναν τις προτάσεις τους και «θα έχουμε την ευκαιρία τις επόμενες ημέρες να εργαστούμε περαιτέρω για να προετοιμάσουμε την τελική απόφαση». Υπενθύμισε ακόμη ότι εξαρχής δεν αναμενόταν να ληφθεί τελική απόφαση στο χθεσινό άτυπο δείπνο των ευρωπαίων ηγετών, αλλά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο θα συγκληθεί σε δέκα ημέρες, την 27η και την 28η Ιουνίου στις Βρυξέλλες.
Ερωτηθείς αν αισιοδοξεί πως θα υπάρξει συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη του μήνα, ο Σαρλ Μισέλ απάντησε πως είναι «καθήκον μας να έχουμε λάβει απόφαση ως το τέλος Ιουνίου».
Ο Μισέλ πρόσθεσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να λάβει επίσης αποφάσεις για τις κατευθύνσεις του επόμενου νομοθετικού κύκλου, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όπως και για τη στρατηγική ατζέντα της επόμενης πενταετίας.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν χθες την πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και συζήτησαν για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία πόστα στην ΕΕ (πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την κοινή εξωτερική πολιτική).
Το παρασκήνιο της μη συμφωνίας
Οι πληροφορίες ήθελαν τους ηγέτες της ΕΕ να συναινούν τόσο υπέρ της υποψηφιότητας της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για μία δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και την υποψηφιότητα του τέως πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, εκ μέρους των Σοσιαλιστών, για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά και για την πρωθυπουργό της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, εκ μέρους των Φιλελευθέρων, για τη θέση του ύπατου εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα δεδομένα, ωστόσο, άλλαξαν, ότα το ΕΛΚ έριξε στο τραπέζι την ιδέα η θητεία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να σπάσει και τη θέση να μοιραστούν ΕΛΚ και Σοσιαλιστές.
Σύμφωνα με το Politico, οι Σοσιαλιστές επεδίωκαν να προεξοφληθεί η πενταετία για τον Κόστα, αλλά αρνήθηκε το ΕΛΚ, που έριξε στο τραπέζι την ιδέα του πρωθυπουργού της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, να αρχίσει ο νέος κύκλος με πρόεδρο τον Σοσιαλιστή Αντόνιο Κόστα και έπειτα από 2,5 χρόνια η θέση να περάσει στα χέρια του ΕΛΚ.
Δείτε επίσης: «Ξεσκεπάστηκε» συμμορία που διέπραττε διαδικτυακές απάτες – Πάνω από 150.000 ευρώ η «λεία» της