Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Καταπολεμά την σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών στο διαδίκτυο

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Καταπολεμά την σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών στο διαδίκτυο

Η Birgit Sippel, συντάκτρια της έκθεσης για την διαδικτυακή κακοποίηση παιδιών και την προστασία των δεδομένων μιλά για την προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αποτρέψει την διαδικτυακή σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών.

Η ίδια αναφέρει: «Κάναμε έναν συμβιβασμό μεταξύ της καλύτερης προστασίας των παιδιών και της προστασίας της ιδιωτικότητας και των δεδομένων».

– Πώς εντοπίζουν οι αρχές της ΕΕ τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στο διαδίκτυο;

Την εντοπίζουν μέσω δραστηριοτήτων επιβολής του νόμου, όπως μυστικών ερευνών, αλλά και εντοπίζοντας την επικοινωνία από παρόχους που προσφέρουν υπηρεσίες όπως email ή μηνύματα.

– Τι είδους περιεχόμενο θα εξετάζεται για τον εντοπισμό της κακοποίησης;

Μιλάμε σαφώς για μη κρυπτογραφημένο περιεχόμενο σε μηνύματα, οπότε εξετάζουμε εικόνες, φωτογραφίες, κείμενο, αλλά δεν παρακολουθούμε ηχητικό περιεχόμενο.

– Ποιες τεχνολογίες θα χρησιμοποιούνται;

Μιλάμε για τη λεγόμενη τεχνολογία κατακερματισμού, προκειμένου να αναγνωρίσουμε εικόνες, φωτογραφίες και βίντεο που γνωρίζουμε ήδη. Μιλάμε, όμως, και για αναγνωριστικά, τεχνητή νοημοσύνη, ειδικά για τον έλεγχο της αθέμιτης προσέγγισης παιδιών μέσω διαδικτύου. Οι τεχνολογίες που δεν περιορίζονται σε ό,τι είναι απολύτως απαραίτητο για τον εντοπισμό της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών δεν επιτρέπονται.

– Θα υποχρεωθούν όλοι οι πάροχοι να εξετάζουν περιεχόμενο για διαδικτυακή κακοποίηση;

Αυτή η νομοθεσία δημιουργήθηκε, για να επιτρέψει τη συνέχιση των οικειοθελών δραστηριοτήτων των παρόχων στον τομέα του εντοπισμού υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, επομένως δεν υπάρχει καμία υποχρέωση για κανέναν πάροχο να το κάνει αυτό.

– Σημαίνει αυτό ότι τα προσωπικά δεδομένα δεν θα προστατεύονται πλέον;

Διασφαλίσαμε στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ότι το κείμενο ευθυγραμμίζεται με την ισχύουσα νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων, οπότε προσθέσαμε διασφαλίσεις, όπως καλύτερη ενημέρωση του χρήστη αλλά και σαφείς περιόδους διατήρησης των δεδομένων.

Δείτε επίσης: Η καταπολέμηση της απάτης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μάθημα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας από τον Σεπτέμβριο

Πηγή: Multimedia Center του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play