Η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώθηκε σήμερα και σε άλλες χώρες, με τον εντοπισμό ή την επιβεβαίωση κρουσμάτων στην Ολλανδία, τη Δανία και την Αυστραλία, ενώ παράλληλα εντείνονται οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η «εισαγωγή» αυτού του στελέχους.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επανέλαβε ότι προς το παρόν δεν είναι σαφές αν η Όμικρον είναι πιο μεταδοτική από άλλες παραλλαγές του SARS-CoV-2 ή αν προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια.
«Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν αυξημένα ποσοστά νοσηλείας στη Νότια Αφρική, όμως αυτό μπορεί να οφείλεται στο συνολικό αριθμό των ανθρώπων που μολύνονται» και να μην είναι αποτέλεσμα μόνο της παραλλαγής Όμικρον, εξήγησε ο Οργανισμός. Υπενθύμισε ότι θα χρειαστούν «μέρες έως και αρκετές εβδομάδες» μέχρι να εκτιμήσουν οι επιστήμονες πόσο σοβαρή είναι.
Ο εντοπισμός της Όμικρον από επιστήμονες της Νότιας Αφρικής σήμανε παγκόσμιο συναγερμό. Η μια κυβέρνηση μετά την άλλη -με τελευταία στη σειρά, απόψε, τη Ρουάντα- επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς στις χώρες της νότιας Αφρικής, φοβούμενες ότι τα υπάρχοντα εμβόλια δεν θα καλύπτουν την παραλλαγή αυτήν και θα ανατραπεί η εν τω γίγνεσθαι οικονομική ανάκαμψη, έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας.
Ο ΠΟΥ, στην ανακοίνωσή του, τόνισε ότι οι εμπειρογνώμονες προσπαθούν να κατανοήσουν τις πιθανές συνέπειες της παραλλαγής στα αντίμετρα που έχουν ληφθεί, συμπεριλαμβανομένων και των εμβολίων για την Covid-19.
Η Βρετανία αποφάσισε να συγκαλέσει αύριο Δευτέρα έκτακτη σύνοδο των υπουργών Υγείας της G7 για να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις.
Νωρίτερα σήμερα, οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές έκαναν γνωστό ότι εντοπίστηκαν 13 κρούσματα της Όμικρον μεταξύ των επιβατών δύο πτήσεων που έφτασαν στο Άμστερνταμ την Παρασκευή από τη Νότια Αφρική. Εξετάστηκαν συνολικά περισσότεροι από 600 επιβάτες και εντοπίστηκαν 61 κρούσματα της Covid-19. «Μπορεί να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου» σχολίασε ο υπουργός Υγείας Χούγκο ντε Γιόνγκε μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Ρότερνταμ.
Η Όμικρον, μια «παραλλαγή ανησυχίας», όπως την χαρακτήρισε ο ΠΟΥ, ενδέχεται να είναι πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες παραλλαγές. Μέχρι στιγμής κρούσματα έχουν εντοπιστεί μεταξύ άλλων στην Αυστραλία, το Βέλγιο, την Μποτσουάνα, τη Βρετανία, τη Δανία, τη Γερμανία, το Χονγκ Κονγκ, το Ισραήλ, την Τσεχία, την Ιταλία, την Ολλανδία, πιθανώς και στην Ελβετία.
Μια Νοτιοαφρικανή γιατρός, η οποία ήταν η πρώτη που υποπτεύθηκε μια άλλη παραλλαγή, εξήγησε σήμερα ότι μέχρι στιγμής τα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι ασθενείς με Όμικρον είναι ήπια και μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι. Η Δρ Ανζελίκ Κέτζε, η επικεφαλής του Ιατρικού Συλλόγου Νοτίου Αφρικής, είπε στο Reuters ότι, σε αντίθεση με την παραλλαγή Δέλτα, οι ασθενείς μέχρι τώρα δεν παραπονιούνται για απώλεια γεύσης ή όσφρησης και δεν παρουσιάζουν σημαντική μείωση του επιπέδου του οξυγόνου.
Το Ισραήλ κλείνει τα σύνορα για όλους
Τα πιο δρακόντεια μέτρα έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής από το Ισραήλ: η κυβέρνηση απαγόρευσε την είσοδο όλων των αλλοδαπών στη χώρα και θα χρησιμοποιήσει μια εφαρμογή εντοπισμού μέσω κινητών τηλεφώνων για να περιορίσει την εξάπλωση της παραλλαγής. Ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ είπε ότι η απαγόρευση, που θα πρέπει να εγκριθεί από την κυβέρνηση, θα ισχύσει για 14 ημέρες. Οι αρχές ελπίζουν ότι στο διάστημα αυτό θα δοθούν περισσότερες διευκρινίσεις για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Στις ΗΠΑ, ο κορυφαίος επιδημιολόγος Δρ Άντονι Φάουτσι, προειδοποίησε τους Αμερικανούς να είναι προετοιμασμένοι για την εξάπλωση της νέας παραλλαγής. Δεν είναι όμως ξεκάθαρο τι μέτρα θα ληφθούν, εφόσον χρειαστεί. Ο Φάουτσι έχει δηλώσει ότι η παραλλαγή πιθανότατα βρίσκεται ήδη στη χώρα, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένα κρούσμα.
Στη Βρετανία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα όπως τον υποχρεωτικό έλεγχο όλων των ταξιδιωτών που φτάνουν στη χώρα και τη χρήση μάσκας σε καταστήματα και μέσα μεταφοράς.
Ενώ χώρες όπως η Ινδονησία και η Σαουδική Αραβία προστέθηκαν στον κατάλογο εκείνων που επέβαλαν ταξιδιωτικούς περιορισμούς, η Νότια Αφρική κατήγγειλε τα μέτρα ως άδικα και επιζήμια για την οικονομία της, υποστηρίζοντας ότι «τιμωρείται» για την επιστημονική ανακάλυψή της. Ωστόσο, ανησυχώντας για την αύξηση των κρουσμάτων, ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα είπε σήμερα ότι η κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό σε ορισμένες περιοχές ή για ορισμένες δραστηριότητες.
Η Νότια Αφρική ζήτησε να αρθούν αμέσως οι περιορισμοί, μια έκκληση που απηύθυνε και ο ΠΟΥ, επαναλαμβάνοντας ότι τα σύνορα πρέπει να μείνουν ανοιχτά.
Πολλές γειτονικές της χώρες, που επηρεάζονται ευθέως ή εμμέσως από τις απαγορεύσεις, κατήγγειλαν επίσης τα μέτρα, με τον πρόεδρο του Μαλάουι, τον Λάζαρους Τσακουέρα, να μιλάει ακόμη και για «αφρικανοφοβία». «Ανησυχούμε όλοι για τη νέα παραλλαγή της Covid και πρέπει να ευχαριστήσουμε τους Νοτιοαφρικανούς επιστήμονες που την εντόπισαν πριν από οποιονδήποτε άλλον. Αλλά οι αποφάσεις που αφορούν την Covid πρέπει να βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, όχι στην αφρικανοφοβία», τόνισε.
Η Όμικρον εμφανίστηκε σε μια περίοδο που πολλές ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα νέο κύμα της πανδημίας και ορισμένες επιβάλουν περιορισμούς για να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού.
Η νέα παραλλαγή έφερε επίσης στο επίκεντρο τις τεράστιες ανισότητες στον εμβολιασμό του πληθυσμού των χωρών. Την ώρα που πολλές αναπτυγμένες χώρες χορηγούν στους κατοίκους τους αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου, στις φτωχότερες λιγότερο από το 7% του πληθυσμού έχει κάνει την πρώτη δόση, σύμφωνα με ιατρικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις.
- Αμερικανός αναλυτής: Ουκρανική προπαγάνδα εμπλέκει τον ρωσικό διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Σπανούλης: «Την Κυριακή σας περιμένω όλους εδώ»
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο αναλαμβάνουν δράση κατά του Πούτιν
- Ο Ρίτσαρντ Γκιρ αναπολεί την πρώτη συνάντηση με την Τζούλια Ρόμπερτς λόγω του Pretty Woman