Εξι νεκροί σε διαδηλώσεις κατά της απόκτησης ινδικής ιθαγένειας από μη μουσουλμάνους πρόσφυγες

Εξι νεκροί σε διαδηλώσεις κατά της απόκτησης ινδικής ιθαγένειας από μη μουσουλμάνους πρόσφυγες

Εξι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην βορειο-ανατολική Ινδία από την αρχή των διαδηλώσεων κατά του νόμου που διευκολύνει την απόκτηση της ινδικής ιθαγένειας από πρόσφυγες υπό τον όρο ότι δεν είναι μουσουλμάνοι, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των αρχών.

Η ένταση παραμένει στο Γκουαχάτι, την μεγάλη πόλη του κρατιδίου Ασάμ, όπου 5.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα.

Ο νέος νόμος διευκολύνει την απόκτηση της ινδικής ιθαγένειας για τους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, το Μπανγκλαντές ή το Πακιστάν, υπό τον όρο ότι δεν θα είναι μουσουλμάνοι. Αφορά μέλη θρησκευτικών μειονοτήτων, όπως ινδουιστές και σιχ.

Στο Ασάμ, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από σφαίρες της αστυνομίας, ανακοίνωσαν οι αρχές, ένας άνθρωπος κάηκε στο κατάστημα όπου κοιμόταν και πυρπολήθηκε, ενώ ένα έκτος ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου κατά την διάρκεια διαδήλωσης.

Η κυκλοφορία των σιδηροδρόμων διακόπηκε σε ορισμένες περιοχές της ανατολικής Ινδίας έπειτα από βιαιότητες στο κρατίδιο της ανατολικής Βεγγάλης, όπου διαδηλωτές πυρπόλησαν τρένα και λεωφορεία, έκαψαν λάστιχα και οργάνωσαν καθιστικές διαμαρτυρίες σε δρόμους και σιδηροδρομικές γραμμές. Οι αρχές του κρατιδίου της Βεγγάλης διέκοψαν το Ιντερνετ σε πολλές περιοχές. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκανα χρήση δακρυγόνων κατά των διαδηλωτών.

Η αστυνομία εισέβαλε επίσης στο Πανεπιστήμιο Jamia Millia Islamia στο Νέο Δελχί έπειτα από συγκρούσεις για να κάνουν συλλήψεις, αν και οι αρχές του πανεπιστημίου δήλωσαν ότι οι φοιτητές του δεν έλαβαν μέρος στις ταραχές.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αμίτ Σαχ επανέλαβε την έκκληση για ηρεμία, δίνοντας την διαβεβαίωση ότι οι τοπικές κουλτούρες των κρατιδίων της βορειο-ανατολικής Ινδίας δεν απειλούνται, την ώρα που εκφράζονται φόβοι για ροή προσφύγων από το Μπανγκλαντές.

Η ινδική αντιπολίτευση και οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρούν ότι ο νόμος εντάσσεται στο εθνικιστικό πρόγραμμα του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι και έχει στόχο την περιθωριοποίηση των 200 εκατομμυρίων μουσουλμάνων της Ινδίας.

Οργανώσεις και μουσουλμανικό κόμμα της αντιπολίτευσης έχουν καταθέσει προσφυγή ενώπιον του ανωτάτου δικαστηρίου, με το επιχείρημα ότι ο νόμος είναι αντίθετος με το Σύνταγμα και τις κοσμικές παραδόσεις της Ινδίας.

 

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play