Έξω φρενών ο Πολωνός πρωθυπουργός με τις συνομιλίες Μέρκελ – Λουκασένκο

Οι συνομιλίες έγιναν εν μέσω κατηγοριών εκ μέρους της ΕΕ προς την Λευκορωσία για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στα σύνορα της Πολωνίας

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια του για την απερχόμενη καγκελάριο της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, καθώς διεξήγαγε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας. Αλεξάντρ Λουκάσενκο.

propoli

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Λευκορωσία για τη γιγάντωση των μεταναστευτικών ροών στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, ειδικά αυτά της Πολωνίας, που υποστηρίζουν πως δημιουργήθηκε τεχνητά από το Μινσκ, σε αντίποινα για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της κυβέρνησης του προέδρου Λουκασένκο.

Ο Λευκορώσος ηγέτης έχει πει πως δεν θα σταματά πλέον κανέναν που περνά από την επικράτεια της χώρας του με κατεύθυνση την Ευρώπη, ως «απάντηση», στις κυρώσεις για την καταστολή της αντιπολίτευσης μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020, στις οποίες οι αντίπαλοί του κατήγγειλαν εκτεταμένη νοθεία.

Η Βαρσοβία έχει λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στα σύνορά της. Η κατάσταση έχει πάρει διαστάσεις κρίσεις τους τελευταίους μήνες, την ώρα που οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν ολοένα εντονότερη ανησυχία για την ασφάλεια των μεταναστών εν μέσω του χειμώνα.

Η κυρία Μέρκελ μίλησε με τον κ. Λουκάσενκο δύο φορές, σε μια προσπάθεια να αποκλιμακώσει την κρίση. Μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο, ο κ. Μοραβιέτσκι εξήρε το ότι η ΕΕ προσπαθεί να βρει διπλωματική λύση, ωστόσο επέκρινε την απερχόμενη Γερμανίδα καγκελάριο. «Οταν του τηλεφώνησε, συνέβαλε να δοθεί νομιμοποίηση στο καθεστώς του, ενώ δίνεται αγώνας για την ελευθερία της Λευκορωσίας επί 15 μήνες», δήλωσε.

«Ο Λουκάσενκο καταχράστηκε τη συζήτησή του με την Ανγκελα Μέρκελ. Υποστήριξε πως η Μέρκελ συμφώνησε να μεταφερθούν 2.000 μετανάστες στη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου. Αυτό δεν είναι σωστό», επέμεινε ο κ. Μοραβιέτσκι, ο οποίος νωρίτερα αυτή την εβδομάδα χαρακτήρισε τις ενέργειες της Λευκορωσίας «προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Ευρώπης» και «υβριδικό πόλεμο».

Η απερχόμενη καγκελάριος Μέρκελ δέχθηκε φραστικά πυρά ομαδόν, εντός και εκτός Γερμανίας, για τις δύο συνδιαλέξεις της με τον Λευκορώσο πρόεδρο. Ωστόσο, ο εκπρόσωπός της, Στέφεν Ζάιμπερτ, τόνισε πως ανέλαβε την πρωτοβουλία λόγω της απελπιστικής κατάστασης των χιλιάδων μεταναστών στα σύνορα και σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο ίδιος πρόσθεσε πως κάθε ισχυρισμός του Αλεξάντρ Λουκασένκο περί του ότι η Γερμανία συμφώνησε να υποδεχθεί μετανάστες, είναι ψευδής.

Δείτε επίσης: Τραγωδία με μετανάστες στα Κανάρια Νησιά: Δύο άνθρωποι πνίγηκαν – Τέσσερείς αγνοούμενοι

Loading