Οι χώρες που παραμένουν συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα δεσμεύονται να την προασπίσουν παρότι αυτό “είναι όλο και περισσότερο δύσκολο”, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι στους δημοσιογράφους μετά μια συνεδρίαση που είχαν τα μέρη αυτά στα Ηνωμένα Έθνη.
“Είναι προς το συμφέρον όλων να παραμείνουν προσηλωμένοι στη συμφωνία JCPOA, αλλά αυτό γίνεται όλο και πιο δύσκολο”, τόνισε η Μογκερίνι.
Η ευρωπαία αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την υλοποίηση της συμφωνίας του 2015, από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ τον Μάιο του 2018, έπειτα από απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Από φέτος τον Μάιο, το Ιράν άρχισε σταδιακά να μειώνει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο της συμφωνίας, η οποία προβλέπει τη μείωση των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης σε αντάλλαγμα για τη δέσμευσή της να μην κατασκευάσει πυρηνικό όπλο. Η Ισλαμική Δημοκρατία τηρεί τη στάση αυτή σε αντίποινα για την αμερικανική άσκηση πίεσης επί της Τεχεράνης για να διαπραγματευτεί περιορισμούς στο βαλλιστικό πυραυλικό της σύστημα και να τερματίσει τη στήριξη που παρέχει σε άλλες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή στη Μέση Ανατολή.
Το Ιράν δηλώνει ότι τα μέτρα που λαμβάνει είναι αναστρέψιμα, αν οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία καταφέρουν να αποκαταστήσουν την πρόσβασή του στο εξωτερικό εμπόριο βάσει της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, όμως παραμένει αποκλεισμένο μετά την επαναφορά των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων.
Το Ιράν δηλώνει ότι αν δεν λάβει οικονομικά οφέλη από τη συμφωνία έως τον Νοέμβριο, θα συνεχίσει να μειώνει τις δεσμεύσεις του.
“Κάθε βήμα στο οποίο έχει προβεί έως τώρα το Ιράν είναι αναστρέψιμο και καλούμε το Ιράν να αναιρέσει αυτές τις αποφάσεις και να επιστρέψει στην πλήρη συμμόρφωση” προς τη συμφωνία, δήλωσε η Μογκερίνι. “Ελπίζω ότι ο ορθολογισμός θα επικρατήσει”.