FBI: Ποιος είναι ο Έλληνας επιχειρηματίας που κατηγορείται για κατασκοπεία

FBI: Ποιος είναι ο Έλληνας επιχειρηματίας που κατηγορείται για κατασκοπεία

Έλληνας επιχειρηματίας συνελήφθη με την κατηγορία ότι βοήθησε την Ρωσία να αποκτήσει τεχνολογικά μυστικά.

Τον γύρο του κόσμου έχει κάνει η είδηση ότι οι Αμερικανικές αρχές έχουν συλλάβει τον Έλληνα επιχειρηματία, Νίκο Μπογονικολό με την κατηγορία ότι βοήθησε την Ρωσία να αποκτήσει πλήθος τεχνολογικών μυστικών που σχετίζονται με τους τομείς της κβαντικής πληροφορικής και των πυρηνικών ελέγχων. Μάλιστα, στον επιχειρηματία ασκήθηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν ποινική δίωξη για κατασκοπεία και λαθρεμπόριο.

Ο κατηγορούμενος φέρεται να συνωμότησε για να αποκτήσει ευαίσθητο τεχνολογικό υλικό που χρησιμοποιείται στον κβαντικό υπολογισμό και τις πυρηνικές δοκιμές για την περαιτέρω αμυντική έρευνα και ανάπτυξη της Ρωσίας, αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του.

Ποιος είναι ο Νίκος Μπογονικολός

Ο Έλληνας επιχειρηματίας κατάγεται από την Πάτρα και είναι ιδιοκτήτης της Aratos Group (ιδρύθηκε το 2003), συνελήφθη στο Παρίσι στις 9 Μαΐου 2023 και παραμένει υπό κράτηση και γίνονται συζητήσεις για την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Στην Aratos Group ανήκουν αρκετές εταιρείες με έδρα την Ελλάδα και την Ολλανδία. Οι συγκεκριμένες εταιρίες αναφέρουν ότι έχουν εμπειρία σε θέματα όπως οι «τεχνολογίες που αφορούν το Διάστημα», την «Εσωτερική Ασφάλεια» (Homeland Security) και τις τεχνολογίες Blockchain που χρησιμοποιούνται ευρέως στα κρυπτονομίσματα.

Ακόμη, ο ίδιος έχει γράψει το βιβλίο «Η Νέα Οικονομία του Blockchain». Σύμφωνα με το FBI έχει σπουδές στα μαθηματικά και έχει μεταπτυχιακό, αλλά και διδακτορικό από το Εθνικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο στο Χάρκοβο της Ουκρανίας.

Τέλος, ο Νίκος Μπογονικολός, ο οποίος τα τελευταία χρόνια κατοικούσε μόνιμα στην Αθήνα, δραστηριοποιήθηκε στην Πάτρα και πριν από μερικά χρόνια είχε εμπλακεί και στον χώρο του μπάσκετ ως ιδιοκτήτης της Ολυμπιάδας Πατρών, την περίοδο που αγωνιζόταν στην Α1 κατηγορία. Είχε ασχοληθεί με την ομάδα βόλεϊ του ΠΑΟΚ, αλλά και την ομάδα μπάσκετ του Παγκρατίου. 

Η εμπλοκή του στο λαθρεμπόριο

Εκτός των άλλων, ο επιχειρηματία εμπλέκεται σε λαθρεμπόριο αμερικανικής προέλευσης στρατιωτικών τεχνολογιών και τεχνολογιών διπλής χρήσης στη Ρωσία κατά παράβαση της αμερικανικής νομοθεσίας. Αυτά τα εξαιρετικά ρυθμιζόμενα και ευαίσθητα εξαρτήματα περιελάμβαναν προηγμένα ηλεκτρονικά και εξελιγμένο εξοπλισμό δοκιμών που χρησιμοποιούνται σε στρατιωτικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένης της κβαντικής κρυπτογραφίας και δοκιμών πυρηνικών όπλων, καθώς και τακτικό εξοπλισμό πεδίου μάχης.

Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι αυτά τα αντικείμενα επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν από την Aratos, ενώ στην πραγματικότητα στάλθηκαν εκ νέου και στάλθηκαν στη Ρωσία κατά παράβαση του νόμου των ΗΠΑ. Μερικοί από τους Ρώσους τελικούς χρήστες περιελάμβαναν εγκαταστάσεις πυρηνικής και κβαντικής έρευνας, καθώς και τη Στρατιωτική Μονάδα 33949, μέρος της Ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών, γνωστή ως SVR.

Σύμφωνα με την καταγγελία, πολλές από αυτές τις εντολές ζητήθηκαν από τη Serniya Engineering και τη Sertal LLC (το Δίκτυο Serniya), εταιρείες με έδρα τη Μόσχα που λειτουργούν υπό την καθοδήγηση των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC) και το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας του Υπουργείου Εμπορίου (DOC) επέβαλαν κυρώσεις κατά των Serniya, Sertal και πολλών ατόμων και εταιρείες που χρησιμοποιήθηκαν στο σχέδιο, χαρακτηρίζοντάς τες «οργανικές για την πολεμική μηχανή της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Υπηρέτησε ως πράκτορας προμηθειών τη Ρωσία το 2017

Ο Νίκος Μπογονικολός προσλήφθηκε ως πράκτορας προμηθειών για τη Ρωσία το 2017. Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με μια θυγατρική της Serniya, στις 27 Δεκεμβρίου 2017, είπαν στον κατηγορούμενο να έρθει μόνος στη Μόσχα «αφού η ημερήσια διάταξη θα είναι ένα πολύ ευαίσθητο».

Σχετικά με μια επόμενη παραγγελία, ο κατηγορούμενος ενημέρωσε ότι θα παραποιούσε μια άδεια εξαγωγής, λέγοντας «Υπογράφω ότι τα είδη είναι μόνο για την Ολλανδία. . . Ευαίσθητη υπόθεση. . . Για τον ίδιο λόγο δεν μπορώ να πιέσω τον προμηθευτή [των ΗΠΑ]».

Ο κατηγορούμενος, όπως τονίζεται, υπέγραψε επίσης πολλές ψευδείς δηλώσεις τελικής χρήσης και τις παρείχε σε εταιρείες των ΗΠΑ, πιστοποιώντας ότι η εταιρεία ήταν ο τελικός χρήστης των ζητούμενων αντικειμένων, ότι η εταιρεία δεν θα επανεξήγαγε τα αγαθά αλλού και ότι τα αγαθά δεν θα χρησιμοποιηθούν για ανάπτυξη όπλων.

Ποιοι ανέλαβαν την υπόθεση

Ο βοηθός εισαγγελέας των ΗΠΑ Artie McConnell και ο δικαστικός εισαγγελέας Scott A. Claffee του Τμήματος Αντικατασκοπείας και Ελέγχου Εξαγωγών του Τμήματος Εθνικής Ασφάλειας έχουν αναλάβει την υπόθεση, με τη βοήθεια που παρέχεται από τον αναλυτή Litigation Ben Richmond.

Υποστήριξη στην έρευνα παρείχε το Γραφείο Διεθνών Υποθέσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τις Ηνωμένες Πολιτείες να ευχαριστούν τις γαλλικές αρχές για τη βοήθειά τους.

Η έρευνα συντονίστηκε επίσης μέσω της Task Force KleptoCapture του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μιας διυπηρεσιακής ειδικής ομάδας επιβολής του νόμου αφιερωμένη στην επιβολή κυρώσεων, ελέγχους εξαγωγών και οικονομικών αντίμετρων που επιβλήθηκαν ως απάντηση στην απρόκλητη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Δείτε επίσης: FBI: Έλληνας επιχειρηματίας συνελήφθη για συνωμοσία υπέρ της Ρωσίας και λαθρεμπόριο

Loading

Play