Φόβοι για ηφαιστειακή έκρηξη στην Ισλανδία – Περισσότεροι από 1.800 σεισμοί σε ένα 24ωρο

Οι αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους για κατολισθήσεις και πτώσεις γράφων μετά των σεισμικών δονήσεων που σημειώθηκαν στην περιοχή που βρίσκεται το ηφαίστειο Φάγκρανταλσφιάτλ.

Περισσότεροι από 1.800 ασθενείς σεισμοί έχουν σημειωθεί από το απόγευμα της Τρίτης στην περιοχή όπου βρίσκεται το ηφαίστειο Φάγκρανταλσφιάτλ, κοντά στο Ρέικιαβικ, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της Ισλανδίας (Vedurstofa).

propoli

Επτά σεισμοί είχαν μέγεθος άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και ο πιο ισχυρός ήταν εντάσεως 4,8 Ρίχτερ, αναφέρει σημερινή ανάρτηση της Vedurstofa στο Facebook.

Με την καταγραφή μιας σεισμικής δόνησης μεγέθους 3,6 βαθμών που έγινε αισθητή στα περίχωρα της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ αργά το απόγευμα της Τρίτης, οι αρχές προειδοποίησαν χωρίς να χάσουν χρόνο τους κατοίκους για τον κίνδυνο κατολισθήσεων και πτώσεων βράχων.

Το ηφαίστειο Φάγκρανταλσφιάτλ βρίσκεται στη σχετικά αραιοκατοικημένη χερσόνησο Ρεϊκιάνες, περίπου 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ρέικιαβικ. Ηφαιστειακές εκρήξεις καταγράφονταν επί μήνες το καλοκαίρι του 2022, ενώ η προηγούμενη έκρηξη είχε σημειωθεί τον Μάρτιο του 2021, κατόπιν πολυάριθμων σεισμών.

Ειδικοί που μίλησαν στον ισλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό RUV ανέφεραν πως επί του παρόντος δεν είναι σε θέση να προβλέψουν κατά πόσον επίκειται έκρηξη του ηφαιστείου, αλλά δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να σημειωθεί εντός των προσεχών ημερών.

Στον ιστότοπό της, η ισλανδική μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε σήμερα για «έντονη σεισμική δραστηριότητα και αυξημένη πιθανότητα ηφαιστειακής έκρηξης».

Δείτε επίσης: Ισραήλ: Ίσως χρειαστούν επιπλέον επιχειρήσεις στην Τζενίν

Loading