FT για τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης Μητσοτάκη: Οι προοπτικές είναι ευοίωνες

FT για τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης Μητσοτάκη: Οι προοπτικές είναι ευοίωνες

«Υπάρχουν λόγοι για μετρημένη αισιοδοξία στο θέμα της Ελλάδας», είναι ο τίτλος του άρθρου των Financial Times, όπου συγκρίνουν την περίοδο της κρίσης χρέους που συγκλόνισε τη χώρα με την κατάσταση σήμερα αλλά και το πρόγραμμα της κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία όπως γράφουν χαρακτηριστικά «έκανε μια πολλά υποσχόμενη αρχή».

Στο άρθρο τονίζεται ότι «το πολιτικό σύστημα αποδείχθηκε ανθεκτικό όμως ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων δεν πρέπει να χαλαρώσει» και ο αρθογράφος της βρετανικής εφημερίδας Τόνι Μπάρμπερ γράφει χαρακτηριστικά:

«Σήμερα, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν υφίσταται και οι προοπτικές είναι ευοίωνες. Οι αρχές προχώρησαν στην άρση των capital controls, που είχαν επιβληθεί πριν από τέσσερα χρόνια. Το 10ετές ελληνικό ομόλογο έφθασε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τον Ιούλιο. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδό της από το 2000. Οι εκλογές του Ιουλίου οδήγησαν στην άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τη Νέα Δημοκρατία, το συντηρητικό κόμμα που έχει δεσμευθεί υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε ένα καλοσχεδιασμένο πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, δημοσιονομικής ευθύνης και διοικητικού εκσυγχρονισμού».

Σύμφωνα μάλιστα με τους Financial Times:

«Η εντυπωσιακότερη πτυχή της επιστροφής της Ελλάδας στη σταθερότητα είναι η ανθεκτικότητα της δημοκρατίας της. Πολλοί ξένοι υποστήριξαν ότι, στο απόγειο της κρίσης, η Ελλάδα κινδύνευε να υποκύψει στον ακραίο εξτρεμισμό.. Κι όμως το ακροδεξιό κόμμα Χρυσή Αυγή δεν κέρδισε ούτε μια έδρα στις εκλογές του Ιουλίου.. Η Ελλάδα θεωρείται ορθώς πόλος σταθερότητας στα ταραγμένα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο».

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει επίσης:

«Όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η ποιότητα της ελληνικής δημοκρατίας εξαρτάται περισσότερο από τη διενέργεια τακτικών και ελεύθερων εκλογών. Εξίσου σημαντική είναι η ανεξαρτησία των κρατικών θεσμών, όπως του δικαστικού συστήματος και της Κεντρικής Τράπεζας.. Παρομοίως, ο κύριος Μητσοτάκης δεν πρέπει να χαλαρώσει στις προσπάθειές του να αναδιαμορφώσει τον δημόσιο τομέα, ενός τομέα που προκαλεί βαθιά ανησυχία στους ξένους πιστωτές και τους επενδυτές, η υποστήριξη των οποίων θα είναι απαραίτητη για να οδηγηθεί η Ελλάδα στην οικονομική ανάκαμψη».

Ο αρθρογράφος επισημαίνει εντούτοις ότι «είναι ατυχές που η ανάκαμψη ξεκινάει την ώρα που η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε κόντρα άνεμο. Ακόμα, ωστόσο, και πριν εμφανιστούν τα σύννεφα στον ορίζοντα, η Ελλάδα δεν ανέκαμπτε από την κρίση χρέους με το σθένος άλλων πληγεισών οικονομιών της Ευρωζώνης όπως της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας».

Ωστόσο, οι Financial Times υπογραμμίζουν:

«Η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη έκανε μια πολλά υποσχόμενη αρχή ανακοινώνοντας περικοπές φόρων στις επιχειρήσεις και άλλα μέτρα που αποσκοπούν στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η προώθηση του «Ελληνικού», ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ με στόχο την ανάπτυξη της περιοχής γύρω από τον πρώην διεθνή αερολιμένα της Αθήνας».

Και η βρετανική εφημερίδα καταλήγει:

«Δεδομένου ότι ο κύριος Μητσοτάκης θα εμμείνει στα μεταρρυθμιστικά σχέδιά του, οι πιστωτές της Ευρωζώνης θα πρέπει να προσφέρουν ένα χέρι βοηθείας μειώνοντας τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα που απαιτούνται από την κυβέρνηση, αφού η χώρα εξήλθε πέρυσι από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης. Είναι προς το συμφέρον όλων η Ελλάδα να βρεθεί σε μια βιώσιμη πορεία μεγαλύτερης μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Ένα αμοιβαίος συνδυασμός μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα και βοήθειας των πιστωτών είναι ο καλύτερος τρόπος για να φθάσει εκεί».-

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading

Play