Γ. Γεραπετρίτης: Σημαντικές εξελίξεις στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Γ. Γεραπετρίτης: Σημαντικές εξελίξεις στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων

«Βρισκόμαστε πράγματι σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι στα ελληνοτουρκικά και βεβαίως καλό είναι να θυμόμαστε ότι δεν ήταν πάντοτε οι περίοδοι ηρεμίας ένα κεκτημένο. Στο πρόσφατο παρελθόν είχαμε μεγάλες εντάσεις με την Τουρκία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Πρόγραμμα του ραδιοφώνου της ΕΡΤ.

Όπως εξήγησε, βρίσκονται στο σημείο αυτό «στο οποίο έχουμε λάβει την εντολή οι δύο υπουργοί Εξωτερικών να διερευνήσουμε αν μπορεί να υπάρξει ένα κοινό πλαίσιο για να προχωρήσουμε τη συζήτηση σε ένα άλλο στάδιο, σε ένα στάδιο, το οποίο θα αφορά την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης». Αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένα καθεστώς σχετικής καλής κατανόησης, το οποίο έχει αναπτύξει μία αμοιβαία εμπιστοσύνη, ώστε να προλαμβάνουμε περαιτέρω εντάσεις και κρίσεις.

«Δεν είμαστε ακόμη εκεί. Είμαστε ακόμη στη συζήτηση, η οποία αφορά το ποιο θα είναι το εύρος της συζήτησης, με ποιες αρχές θα γίνει αυτή. Άρα, στην πραγματικότητα, βρισκόμαστε σε ένα προκριματικό στάδιο», τόνισε χαρακτηριστικά. Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να απεμπολήσει την κυριαρχία της, το δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.

Αναφερόμενος στις διερευνητικές επαφές, ανέφερε ότι έχουν μια διαδρομή περίπου 20 ετών, όπου «γινόταν μια συζήτηση, η οποία δεν είχε αποφέρει οτιδήποτε». Επίσης, δήλωσε ότι η παραπομπή στη Χάγη είναι το τελικό στάδιο, το οποίο θα μπορούσε δυνητικώς να υπάρξει, εφόσον καταλήξουν οι δύο χώρες σε ό,τι αφορά το εύρος της διαφοράς.

«Σήμερα η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από ποτέ διεθνώς», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «εάν υπάρξει σύμπτωση σε ό,τι αφορά τα θεμελιώδη, θα προχωρήσουμε στο ζήτημα της οριοθέτησης». Όσον αφορά τη διαδικασία του Κυπριακού, εξέφρασε την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για την επανεκκίνηση των άμεσων συζητήσεων, επισημαίνοντας πως η λύση θα πρέπει να υπάρξει εντός του πλαισίου του ΟΗΕ.

«Αυτό είναι ένα χρέος, το οποίο έχουμε απέναντι στην κοινωνία σήμερα, αλλά και στις επόμενες γενιές, να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει, έτσι ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε στο ακέραιο τα εθνικά μας συμφέροντα, την ειρήνη, την ασφάλεια, την ευημερία επί μακρόν», δήλωσε ο Γεραπετρίτης.

Loading

Play