Γ. Μανιάτης: Σημαντικό βήμα για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Γ. Μανιάτης: Σημαντικό βήμα για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Με συντριπτική πλειοψηφία, 82 ψήφοι υπέρ, 35 κατά και 7 αποχές, εγκρίθηκε η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το νέο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αμυντικής Βιομηχανίας (EDIP), στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Άμυνας και Ασφάλειας και Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, «το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αμυντικής Βιομηχανίας αποτελεί το πρώτο ολοκληρωμένο εργαλείο για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της Στρατηγικής Αυτονομίας της Ένωσης, σε μία περίοδο που οι γεωπολιτικές συνθήκες γίνονται όλο και πιο περίπλοκες». Εισηγητής εκ μέρους της Πολιτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας ήταν ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της Πολιτικής Ομάδας (S&D), αρμόδιος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, την Άμυνα, τη Διεθνή Ενεργειακή Ασφάλεια και Συνεργασία.

«Επιπλέον», σημειώνει ο κ. Μανιάτης, «διασφαλίσαμε ότι τα ευρωπαϊκά χρήματα θα διατεθούν μόνο σε εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στα ευρωπαϊκά κράτη μέλη και για οπλικά συστήματα που παράγονται στην Ευρώπη, μειώνοντας τις εξαρτήσεις από τρίτες χώρες». Στην ίδια ανακοίνωση, υπογραμμίζεται ότι «ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα είναι η ειδική πρόβλεψη για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και την ανάπτυξη μονάδων παραγωγής σε χώρες που αυτή τη στιγμή δεν έχουν γραμμές παραγωγής».

Όπως σημείωσε ο κ. Μανιάτης, μετά την ψηφοφορία, «το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την Αμυντική Βιομηχανία (EDIP) αποτελεί κλειδί για τη στρατηγική αυτονομία μας στον τομέα της Άμυνας, ώστε να είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε την ειρήνη στην ήπειρό μας και όλους τους Ευρωπαίους πολίτες». Αυτή η πρωτοβουλία, σύμφωνα με τον ίδιο, «λειτουργεί ως ακρογωνιαίος λίθος για την ετοιμότητα της ΕΕ, ενδυναμώνοντας τις αμυντικές βιομηχανίες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων, για την κάλυψη των αμυντικών αναγκών και τη μείωση των εξαρτήσεων από τρίτες χώρες».

Loading

Play