Στη φάση της αντίστροφης μέτρησης έχει εισέλθει η κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ, καθώς η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής θα πραγματοποιηθεί αύριο, γύρω στις 8 ώρα Ελλάδας. Η πρόταση προέρχεται από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο των κομμάτων της αριστεράς, που έχει δηλώσει ότι θα την υπερψηφίσει, παρά τις διαφορές με το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν. Οι δύο αυτές παρατάξεις ελέγχουν τις 332 από τις 577 έδρες της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, καθιστώντας έτσι πιθανή την υπερψήφιση της πρότασης.
Σε περίπτωση που εγκριθεί η πρόταση, η κυβερνητική θητεία του Μισέλ Μπαρνιέ θα είναι η πιο βραχύβια στην ιστορία της Γαλλίας. Το προηγούμενο δεν είναι ενθαρρυντικό, καθώς η πρόταση μομφής που υπερψηφίστηκε το 1962 κατά του πρωθυπουργού Ζωρζ Πομπιντού δεν οδήγησε στη δική του αποχώρηση. Αυτή τη στιγμή, η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών αποκλείεται, καθώς η τελευταία εκλογική διαδικασία έγινε τον περασμένο Ιούλιο και σύμφωνα με το γαλλικό Σύνταγμα, απαιτείται διετία πριν από νέες εκλογές.
Το κύριο ερώτημα που απασχολεί τη Γαλλία και την Ευρώπη είναι η μορφή της κυβέρνησης και ο νέος πρωθυπουργός, με τη Μαρίν Λεπέν και τον Ζαν Λυκ Μελανσόν να ζητούν την παραίτηση του προεδρου Εμανουέλ Μακρόν. Ωστόσο, δεν υπάρχει ομοφωνία στην αριστερά, με τον Φρανσουά Ολάντ να υποστηρίζει την παραμονή του Μακρόν στη θέση του.
Κύκλοι προσκείμενοι στον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος είναι σε επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, δηλώνουν ότι η προτεραιότητά του είναι «η σταθερότητα της χώρας» και εξετάζει πιθανούς αντικαταστάτες του Μπαρνιέ. Ορισμένοι αναλυτές δεν αποκλείουν την πιθανότητα μιας «τεχνικής κυβέρνησης», αν και οι προηγούμενες τέτοιες κυβερνήσεις στην Ιταλία αποδείχθηκαν βραχύβιες. Ο Αντουάν Αρμάν, υπουργός Οικονομίας, προειδοποίησε ότι η πρόταση μομφής θέτει σε κίνδυνο τη Γαλλία, η οποία ετοιμάζεται σύντομα να υποδεχθεί κυβερνητικούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Ντόναλντ Τραμπ.