Γαλλία: Μεγάλη συμμετοχή στις διαδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά, σχεδόν 300 πορείες στη χώρα

Χιλιάδες άνθρωποι πήραν μέρος στις σημερινές παραδοσιακές διαδηλώσεις για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς σε όλη τη Γαλλία, παρά τους περιορισμούς κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Οι διαδηλωτές εκδήλωσαν την απαίτησή τους για κοινωνική και οικονομική δικαιοσύνη, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης για την αλλαγή των παροχών ανεργίας.

propoli

Περίπου 300 πορείες διοργανώθηκαν στο Παρίσι, αλλά και σε άλλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Λιόν, της Νάντης, της Λιλ και της Τουλούζης.

Στη γαλλική πρωτεύουσα, τα μέλη των εργατικών ενώσεων και συνδικάτων διαδήλωσαν μαζί με τα «Κίτρινα Γιλέκα», το κίνημα διαμαρτυρίας που προκάλεσε μία σειρά αντικυβερνητικών διαδηλώσεων πριν τρία χρόνια, αλλά και από εργαζόμενους στους τομείς που δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από τους περιορισμούς της πανδημίας, όπως ο τομέας του πολιτισμού.

Οι διαδηλωτές στην πλειοψηφία τους φορούσαν μάσκες, συμμορφούμενοι με τα προβλεπόμενα μέτρα κατά της COVID-19, και κρατούσαν πανό με την επιγραφή: «Τα μερίσματα και όχι οι παροχές ανεργίας είναι τα εισοδήματα των τεμπέληδων» και «Θέλουμε να ζήσουμε, όχι να επιβιώσουμε».

«Πακτωλός χρημάτων πηγαίνει σε αυτούς που έχουν πολλά χρήματα, ενώ λιγότερα χρήματα πηγαίνουν σε όσους που δεν έχουν τίποτα, όπως αντανακλάται στο σχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης των ανέργων, το οποίο θέλουμε να καταργηθεί» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Φιλίπ Μαρτίνεζ, ηγέτης της ένωσης εργαζομένων CGT.

Οι περισσότερες διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές, παρότι η αστυνομία στη Λιόν διέλυσε μία ομάδα περίπου 200 διαδηλωτών που πετούσαν πυροτεχνήματα, όπως τόνισε σε ανάρτησή της στο Twitter η νομαρχία Οβέρνη-Ρον-Αλπ.

Τέλος, συλλήψεις 17 ανθρώπων έγιναν στο Παρίσι, όπου είχε αναπτυχθεί δύναμη 5.000 αστυνομικών, σύμφωνα με δήλωση των αρμόδιων αρχών στο Reuters.

Δείτε επίσης: Τουρκία: 212 οι συλλήψεις στις διαδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά

Loading