Γαλλία: Νέος πρωθυπουργός της χώρας ο 34χρονος Γκαμπριέλ Ατάλ

Γαλλία: Νέος πρωθυπουργός της χώρας ο 34χρονος Γκαμπριέλ Ατάλ

Ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος πρωθυπουργός της Γαλλίας πρόκειται να είναι ο Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος αποτελεί τον εκλεκτό του Εμανουέλ Μακρόν για τη συγκεκριμένη θέση.

Ο 34χρονος υπουργός Παιδείας Γκαμπριέλ Ατάλ είναι ο εκλεκτός του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την πρωθυπουργία, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Γαλλίας, που συμπληρώνουν ότι είναι ο νεότερος που ανέλαβε το αξίωμα αυτό, στη χώρα, αλλά και ο πρώτος «ανοιχτά ομοφυλόφιλος» πρωθυπουργός στη γαλλική ιστορία.

Ο Ατάλ, σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο, ανέβηκε στην πολιτική σκηνή μετά την αποχώρησή του από το Σοσιαλιστικό Κόμμα το 2016 για να στηρίξει την προεδρική προσπάθεια του Μακρόν. Εξελέγη στη γαλλική Εθνοσυνέλευση το 2017 και εντάχθηκε στην κυβέρνηση ένα χρόνο αργότερα ωςτο νεότερο μέλος του υπουργικού συμβουλίου από την αρχή της Πέμπτης Δημοκρατίας της Γαλλίας. Αργότερα υπηρέτησε ως κυβερνητικός εκπρόσωπος και από σήμερα είναι ο τέταρτος αρχηγός της κυβέρνησης που αναλαμβάνει καθήκοντα κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος κατέχει επί του παρόντος ένα χαμηλό ποσοστό 30% σύμφωνα με τις συγκεντρωτικές δημοσκοπήσεις και ο συνασπισμός του ακολουθεί την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση κατά περίπου 10 μονάδες ενόψει των ευρωεκλογών.

Στον προηγούμενο ανασχηματισμό, τον περασμένο Ιούλιο, ο 34χρονος Γκαμπριέλ Ατάλ αντικατέστησε τον 57χρονο Παπ Ντιαγέ στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Ο αριστερός πολιτικός Ζαν-Λυκ Μελανσόν δήλωσε ότι ο Ατάλ «ξαναβρήκε τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου και ότι η θέση του πρωθυπουργού καταργήθηκε».

Είναι ένας «κ. Μακρόν τζούνιορ, ο οποίος εξειδικεύθηκε στην αλαζονεία και την περιφρόνηση», επέκρινε από την πλευρά της η επικεφαλής των βουλευτών της Ριζοσπαστικής Αριστεράς Ματίλντ Πανό.Ο ακροδεξιός πολιτικός Eρίκ Ζεμούρ δήλωσε ότι «ένας μακρόνιστής αντικαθιστά μία μακρονίστρια», αναφερόμενος στην πρωθυπουργό της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν που υπέβαλε χθες την παραίτησή της στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση της Γαλλίας βρίσκεται σε διαδικασία ανασχηματισμού.

Η Μπορνη δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός στη γαλλική ιστορία, είχε διοριστεί από τον πρόεδρο Μακρόν στην πρωθυπουργία πριν από ενάμιση χρόνο. Ο Μακρόν έκανε δεκτή την παραίτησή της, ευχαριστώντας την στο Χ «για τις υπηρεσίες στο έθνος» που ήταν «καθημερινά υποδειγματικές», χωρίς να αναφέρεται ρητά στη λέξη «παραίτηση», όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείo.

Στην επιστολή της παραίτησής της, η Μπορν επισημαίνει ότι «σήμερα περισσότερο παρά ποτέ είναι απαραίτητη η προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών στην Γαλλία».

Tην ίδια ώρα, κορυφαίος σύμμαχος του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να γίνει «ακυβέρνητη», καθώς τα ακροδεξιά κόμματα απειλούν να σημειώσουν σημαντικά κέρδη στις εκλογές της ΕΕ τον Ιούνιο.

«Ο κίνδυνος μιας ακυβέρνητης Ευρώπης είναι αρκετά πραγματικός», είπε στους δημοσιογράφους ο Stephane Sejourne, επικεφαλής της κεντρώας ομάδας Renew Europe που περιλαμβάνει ευρωβουλευτές από το κόμμα του Μακρόν.

Η πιο δημοφιλής προσωπικότητα της κυβέρνησης και της προεδρικής πλειοψηφίας, σύμφωνα με έναν στους δύο Γάλλους

Ο διορισμός του Ατάλ πραγματοποιείται ενώ η δεύτερη προεδρική πενταετία του Μακρόν αντιμετωπίζει δυσκολίες: χωρίς πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, αντιμέτωπος με την άνοδο της άκρας δεξιάς, ο γάλλος πρόεδρος δυσκολεύεται να δώσει πνοή στη δεύτερη θητεία του. Η υιοθέτηση με μεγάλες δυσκολίες της πολύ επίμαχης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, και πιο πρόσφατα ενός νόμου για την μετανάστευση ο οποίος υποστηρίχθηκε από την άκρα δεξιά και δίχασε την προεδρική πλειοψηφία, άφησαν τα ίχνη τους.

Προερχόμενος από την κίνηση των νέων υποστηρικτών του Ντομινίκ Στρος-Καν, πρώην ηγετικού στελέχους της αριστεράς που περιέπεσε σε δυσμένεια αφού συνελήφθη για σεξουαλική επίθεση στη Νέα Υόρκη, ο Γκαμπριέλ Ατάλ ήταν από τους πρώτους σοσιαλιστές που ακολούθησαν τον Εμανουέλ Μακρόν κατά τη δημιουργία, το 2016, του κόμματός του Εμπρός! (En Marche!) που αποτέλεσε το εφαλτήριό του για το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

Μετά τη νίκη του Μακρόν το 2017, αυτός ο γιος ενός κινηματογραφικού παραγωγού, ο οποίος φοίτησε στη φημισμένη Αλσατική Σχολή του Παρισιού, εξελέγη βουλευτής σ’ ένα φέουδο της δεξιάς στην περιφέρεια Ο-ντε-Σεν, στα προάστια του Παρισιού.

Στην κυβέρνηση μπήκε από τη μικρή πόρτα: του ανατέθηκε το ταπεινό υφυπουργείο Νεολαίας, αλλά αναδείχθηκε λόγω της «ικανότητάς του για δουλειά» και για την «πολιτική αίσθησή» του, καθώς και για την ομολογημένη φιλοδοξία του. «Αν απαγόρευα στον εαυτό μου πράγματα, τότε πιθανόν δεν θα βρισκόμουν εδώ που βρίσκομαι σήμερα», παραδεχόταν πρόθυμα την εποχή εκείνη.

Τον Ιούλιο 2020, ο τότε πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ αναρωτήθηκε: «Βρήκαμε άραγε άλλο ένα κόκκαλο για να ροκανίσει ο νεαρός Γκαμπριέλ;»

Για να ακονίσει τα δόντια του, ο βενιαμίν πήρε τελικά τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Ωστόσο επιβάλλεται ως ένα από τα ελάχιστα μέλη της κυβέρνησης που απέκτησαν δημοτικότητα στην κοινή γνώμη.

Απαγόρευση της αμπάγια

Μετά την επανεκλογή του το 2022, ο Εμανουέλ Μακρόν του προσφέρει το υπουργείο Προϋπολογισμού (Οικονομικών), όπου η άνεσή του με τα μέσα ενημέρωσης του επιτρέπει να είναι ένας από τους ελάχιστους υπουργούς οι οποίοι εστάλησαν στην πρώτη γραμμή για να υπερασπιστούν τη διόλου δημοφιλή μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Η νέα ανταμοιβή δεν θα αργήσει: από τον Ιούλιο 2023, ο Γκαμπριέλ Ατάλ αναλαμβάνει το υπουργείο Εθνικής Παιδείας.

«Σοκ των γνώσεων», «σχολείο δικαιωμάτων και καθηκόντων», θέση υπέρ της μαθητικής στολής, απαγόρευση στο σχολείο της αμπάγια, της παραδοσιακής μουσουλμανικής φορεσιάς που καλύπτει ολόκληρο το σώμα, ο νεαρός υπουργός, πανταχού παρών, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, καλύπτει το χώρο της επικοινωνίας και γοητεύει τους πιο ηλικιωμένους που αποτελούν την καρδιά του εκλογικού σώματος του Μακρόν.

Μια υπουργική σύμβουλος εξέφραζε πριν από μερικές εβδομάδες την έκπληξή της για το θόρυβο γύρω απ’ αυτόν τον «απαράτσικ», τον οποίο ακόμη και οι δικοί του περιγράφουν ως έναν «εκνευριστικό πρώτο μαθητή».

Δείτε επίσης: Αλ. Χαρίτσης: «Λέμε “ναι” σε γάμο ομόφυλων ζευγαριών και τεκνοθεσία»

Loading