Γαλλία: Ο Μακρόν συμβιβάζεται με το μεταναστευτικό

H μάχη για το νέο μεταναστευτικό νομοσχέδιο αναμένεται σκληρή στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση. Ιδιαίτερα μετά την ψήφισή του στην Γερουσία την περασμένη Τρίτη

Με κοντά 100 τροποποιήσεις οι δεξιοί γερουσιαστές πέτυχαν ένα «γερό χτένισμα επί το σκληρότερο» με συνέπεια να απέχει πολύ από το αρχικό κείμενο της κυβέρνησης Μακρόν. Στις σημαντικότερες αλλαγές σημειώνουμε, την άρση των εμποδίων για ευκολότερες απελάσεις των αλλοδαπών, αυστηροποίηση της οικογενειακής επανένωσης, νομιμοποίηση κατά περίπτωση μόνο όσων εργάζονται ήδη, και κυρίως, λήξη της κρατικής ιατρικής περίθαλψης, θέμα που ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις με έντονες αντιδράσεις του ιατρικού προσωπικού.

propoli

Θέλοντας ν’ αποφύγει τη δυσάρεστη εμπειρία μιας Βουλής όπου δεν πλειοψηφεί και όπου αδυνατεί να εξασφαλίσει συναίνεση, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, είχε την ιδέα μιας «μείζονος πολιτικής πρωτοβουλίας»: Προσκάλεσε χθες τους αρχηγούς όλων των κομμάτων σε μια μεγάλη σύσκεψη, χωρίς την παρουσία των δημοσιογράφων, που διήρκεσε τελικά 10 ώρες. Για τη συνάντηση, ο Εμανουέλ Μακρόν επέλεξε, για ακόμα μια φορά, το «Σπίτι Παιδείας» της Λεγεώνας της Τιμής, στο βόρειο προάστιο Σεν Ντενί. Στόχος της σύσκεψης ήταν η αναζήτηση συναίνεσης για μια συνταγματική μεταρρύθμιση, που θα επέτρεπε τη διεύρυνση διεξαγωγής δημοψηφίσματος και σε κοινωνικά θέματα, όπως το μεταναστευτικό.

Σημειωτέον ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη μετανάστευση, αποτελεί και μέγα αίτημα της δεξιάς των Ρεπουμπλικάνων, με τους οποίους ο Εμανουέλ Μακρόν πασχίζει να συνεργασθεί προς εξασφάλιση πλειοψηφιών, όλες του όμως οι προσπάθειες έως τα τώρα, υπήρξαν άκαρπες. Για ακόμα μια φορά οι Ρεπουμπλικάνοι απουσίασαν από το ραντεβού με τον πρόεδρο. Ο αρχηγός τους Ερίκ Σιοτί, απαξίωσε ν’ ανταποκριθεί στην χθεσινή πρόσκληση Μακρόν. Έτσι παρέμεινε μόνο η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν να υπερασπισθεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Τελικά μετά τις ατελείωτες συζητήσεις αποφασίστηκε στη χθεσινή Σύσκεψη ότι «δεν είναι ώρα για δημοψήφισμα», έτσι η μάχη για το μεταναστευτικό στη Βουλή αναμένεται για τις 11 Δεκεμβρίου.

Δείτε επίσης: Ισραήλ: Στους 1.400 οι νεκροί από την επίθεση της Χαμάς – Τα έγγραφα με τις εντολές προς τους τρομοκράτες

Loading