Διαπραγματεύθηκε με επιτυχία τους όρους για το Brexit: ο 73χρονος Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος διορίστηκε σήμερα πρωθυπουργός στη Γαλλία, καλείται να αξιοποιήσει όλη τη διπλωματική του ικανότητα για να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, η οποία θα βρίσκεται υπό την πίεση προτάσεων μομφής στην Εθνοσυνέλευση.
Αφού έλαβε εύσημα από τις Βρυξέλλες για τις διαπραγματευτικές του ικανότητες –με το όνομά του να κυκλοφορεί για τη διαδοχή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2019– ο Μπαρνιέ, μέλος του δεξιού κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι (LR) και με καταγωγή από τις γαλλικές Άλπεις, έχει τη φήμη του πραγματιστή.
Είναι πολιτικός, ένας άνθρωπος των συναινέσεων και των διαπραγματεύσεων όπως απέδειξε κατά τις διαπραγματεύσεις του Brexit, κάτι που είναι απαραίτητο αυτήν την περίοδο, ανέφερε ο βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων, Βενσάν Ζανμπρίν, προσθέτοντας ότι είναι βέβαιος πως θα συγκεντρώσει υποστήριξη πέρα από το δικό του στρατόπεδο. Η Εθνοσυνέλευση που προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου είναι διαρθρωμένη σε τρία μπλοκ: της αριστεράς, της κεντροδεξιάς και της ακροδεξιάς.
Η γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων, Ανιές Εβρέν, χαιρέτισε τη μέθοδο Μπαρνιέ, η οποία συνδυάζει τον σεβασμό προς τον συνομιλητή του με τη σταθερότητα των πεποιθήσεών του. Αυτές οι ποιότητες φαίνεται να έχουν σημασία για τον Εμανουέλ Μακρόν, που αναζητούσε μια προσωπικότητα ικανή να αποτρέψει τη συγκέντρωση πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση απέναντι σε μια πρόταση μομφής, οι οποίες προς το παρόν εκτιμώνται περισσότερο στις Βρυξέλλες παρά στη Γαλλία, ακόμη και στο κόμμα του.
Ο Μισέλ Μπαρνιέ, τοποθετημένος επί μακρόν στη μεσαία γραμμή του γκωλισμού, πραγματοποίησε το 2021 μια απρόσμενη στροφή προς τα δεξιά, τασσόμενος υπέρ μιας αναστολής τριών έως πέντε ετών της μετανάστευσης προς τη Γαλλία.
Η πολιτική του πορεία κρατά από το 1973 και περιλαμβάνει μια μακρά σταδιοδρομία που οδήγησε τον ακροδεξιό βουλευτή, Ζαν-Φιλίπ Τανγκί, να τον αποκαλέσει απολίθωμα της πολιτικής ζωής. Έχει ψηλά τοποθετήσει την καριέρα του σε διαδρόμους εξουσίας, στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες, όπου κατάφερε να κερδίσει τη φήμη του ακροατή και του διαπραγματευτή.
Πίσω από έναν απαλό αέρα κρύβεται μια βασανισμένη προσωπικότητα. Είναι ανήσυχος και έχει ανάγκη να λαμβάνει συμβουλές. Αντλεί τη δύναμή του από μια ομάδα διαπραγματευτών στην οποία έχει πλήρη εμπιστοσύνη, δηλώνει ένας από τους συνεργάτες του.
Ο Μπαρνιέ συμμετείχε σε πολλές κυβερνήσεις της δεξιάς στη Γαλλία κατά τη διάρκεια των ετών ’90 και ’00, αναλαμβάνοντας διάφορα χαρτοφυλάκια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Περιβάλλοντος και Εξωτερικών. Ήταν Ευρωπαίος Επίτροπος δύο φορές: πρώτα για θέματα περιφερειακής πολιτικής και έπειτα για την εσωτερική αγορά και τις υπηρεσίες.
Στην προσωπική του ζωή, είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών, επισημαίνοντας την ορεινή του προέλευση για να υπογραμμίσει τη διαφορά του από τους παριζιάνικους κύκλους. Δεν είναι απόφοιτος της διάσημης σχολής ENA, αλλά σπούδασε στην Ανώτατη Εμπορική Σχολή του Παρισιού.
Στο γραφείο του στις Βρυξέλλες, μοιράζεται με χαρά μια φωτογραφία όπου ποζάρει δίπλα στον τριπλό Ολυμπιονίκη του σκι, Ζαν-Κλοντ Κιλί, με τον οποίο διοργάνωσε τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 1992 στην Αλμπερβίλ. Μια άλλη φωτογραφία τον δείχνει να γιορτάζει τη δημοσιογράφο Φλοράνς Ομπενά, η οποία απελευθερώθηκε από την ομηρία στο Ιράκ.
Η ευρωπαϊκή καριέρα του δεν ήταν πάντοτε επιτυχής, καθώς το 2014, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τον νίκησε στην αναμέτρηση για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, ο διορισμός του ως διαπραγματευτή για το Brexit το 2016 του έδωσε την ευκαιρία να επανακαθορίσει τη διεθνή του εικόνα, με τον Σαϊέντ Κάμαλ να δηλώνει τότε: Θα μπορούσαμε να έχουμε κάποιον χειρότερο από τον πραγματιστή και έμπειρο Μπαρνιέ.