Γαλλία: Οι μαθητές επιστρέφουν στα σχολεία τους για πρώτη φορά μετά τη δολοφονία του καθηγητή στο Παρίσι

Γαλλία: Οι μαθητές επιστρέφουν στα σχολεία τους για πρώτη φορά μετά τη δολοφονία του καθηγητή στο Παρίσι

Δώδεκα εκατομμύρια μαθητές επέστρεψαν σήμερα στα σχολεία τους στη Γαλλία για πρώτη φορά μετά την δολοφονία του γάλλου καθηγητή Ιστορίας Σαμουέλ Πατί από έναν ισλαμιστή επειδή ο πρώτος είχε δείξει στους μαθητές του σατιρικά σκίτσα του Προφήτη Μωάμεθ σε ένα μάθημα για την ελευθερία της έκφρασης.

Στη μνήμη του Πατί τα σχολεία τήρησαν στις 11 πμ τοπική ώρα ενός λεπτού σιγή και οι καθηγητές υπενθύμισαν στους μαθητές τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους σε μια “ελεύθερη δημοκρατία”.

Ο Πατί δολοφονήθηκε σε ένα μεσοαστικό προάστιο του Παρισιού την παραμονή των σχολικών διακοπών δύο εβδομάδων, μια επίθεση την οποία ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε επίθεση στις γαλλικές αξίες και στην ίδια τη δημοκρατία.

Η Γαλλία βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού ασφαλείας έπειτα και από τις επιθέσεις που ακολούθησαν, ανάμεσά τους σε μια εκκλησία στη Νίκαια και εναντίον ενός Έλληνα ιερέα στην Λιόν και έχει αναπτύξει χιλιάδες στρατιώτες για να προστατεύσει τους χώρους λατρείας και τα σχολεία.

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ και ο υπουργός Παιδείας θα αποτίσουν φόρο τιμής μαζί με τους καθηγητές και το προσωπικό του σχολείου όπου εργαζόταν ο Πατί.

Το σχολείο θα παραμείνει έως αύριο κλειστό για τους μαθητές.

Ο Μακρόν χαρακτήρισε “σιωπηλό ήρωα” τον Πατί, ο οποίος ήταν ταγμένος στο να ενσταλάζει τις θεμελιώδεις γαλλικές αξίες της ελευθερίας της άποψης και της έκφρασης στους μαθητές του.

Ο Πατί έγινε “το πρόσωπο της δημοκρατίας, της επιθυμίας μας να σπάσουμε την βούληση των τρομοκρατών…και να ζήσουμε ως μια κοινότητα ελεύθερων πολιτών στη χώρα μας”, είπε ο πρόεδρος σε μια τελετή που μεταδόθηκε τηλεοπτικά στις 21 Οκτωβρίου από το πανεπιστήμιο της Σορβόννης στη γαλλική πρωτεύουσα.

Οι καθηγητές σε όλη τη Γαλλία θα διαβάσουν και μια επιστολή, η οποία είχε γραφτεί προς τους καθηγητές από τον Ζαν Ζορές, στην οποία η πολιτική αυτή μορφή του 19ου αιώνα, περιγράφει τον ρόλο των εκπαιδευτικών στην ανατροφή των νεαρών πολιτών.

“Θα γίνουν πολίτες και πρέπει να γνωρίζουν τι είναι μια ελεύθερη δημοκρατία, ποιά δικαιώματα τούς παρέχει, ποιές υποχρεώσεις τους επιβάλλει η κυριαρχία του έθνους”, έγραψε ο Ζορέ.

©Πηγή: amna.gr

Loading