Η Γαλλία θα σταματήσει τους συλλογικούς επαναπατρισμούς γυναικών τζιχαντιστών και των παιδιών τους που κρατούνται στους καταυλισμούς της βορειοανατολικής Συρίας, ελλείψει βούλησης εκ μέρους τους και αφού διεξήγαγε την Τρίτη την τέταρτη επιχείρηση μέσα σε ένα έτος
“Όλες οι μητέρες που εξέφρασαν την επιθυμία να εγκαταλείψουν τη Συρία επαναπατρίστηκαν, δεν θα υπάρξει άλλη επιχείρηση αυτού του τύπου“, δήλωσε την Παρασκευή (07/07) διπλωματική πηγή.
Την Τρίτη, 10 γυναίκες και 25 παιδιά επαναπατρίστηκαν από τη Συρία, μια επιχείρηση που είχε παρουσιαστεί τότε στις οικογένειες ως η τελευταία αυτού του τύπου, προκαλώντας την ανησυχία τους.
Η Γαλλία δεν μπορεί να “επαναπατρίσει δια της βίας ανθρώπους που διαμένουν στο εξωτερικό, ούτε ασφαλώς τα παιδιά τους“, εξήγησε την Παρασκευή στο Γαλλικό Πρακτορείο η διπλωματική πηγή, διευκρινίζοντας ότι 169 παιδιά και 57 ενήλικες γυναίκες έχουν γυρίσει πίσω στη γαλλική επικράτεια από το 2019.
“Μερικές πολύ ριζοσπαστικοποιημένες γυναίκες δήλωσαν ρητά ότι θέλουν να παραμείνουν στη Συρία“, εξήγησε η ίδια πηγή, χωρίς να μπορεί να αναφέρει τον αριθμό των συγκεκριμένων προσώπων. Τον Μάιο, πηγή προσκείμενη στην υπόθεση αυτή είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι σχεδόν 80 Γαλλίδες “δεν ήθελαν να επιστρέψουν“.
Άλλη διπλωματική πηγή δεν απέκλεισε ωστόσο τη δυνατότητα επαναπατρισμού μερικών γυναικών σε ατομική βάση και στοχευμένα.
Οι Γαλλίδες αυτές μετέβησαν με τη θέλησή τους στα εδάφη που έλεγχαν οι τζιχαντιστικές οργανώσεις σε ιρακοσυριακή περιοχή και είχαν συλληφθεί τη στιγμή της πτώσης της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος το 2019.
Κάθε ενήλικος που μετέβη στην ιρακοσυριακή περιοχή και που παρέμεινε εκεί υπόκειται σε μια νομική διαδικασία.
Το θέμα του επαναπατρισμού τους είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε πολλές χώρες, κυρίως στη Γαλλία που έχει πληγεί από επιθέσεις τζιχαντιστών, συγκεκριμένα το 2015, οι οποίες υποκινήθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος.
Δείτε επίσης: Λαβρόφ: Στη Βαγδάτη για να συζητήσει τις διμερείς σχέσεις και την ενεργειακή συνεργασία