Γαλλία: Συνεχίζουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι

Οι Γάλλοι καλούνται και πάλι σήμερα, για 11η φορά από τον Ιανουάριο, να διαδηλώσουν και να απεργήσουν κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού που προωθεί ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Η διασυνδικαλιστική επιτροπή ελπίζει σε μια μαζική κινητοποίηση, ενώ η κυβέρνηση περιμένει την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου, το οποίο θα αποφανθεί στις 14 Απριλίου σχετικά με τη συνταγματικότητα αυτής της διόλου δημοφιλούς μεταρρύθμισης.

propoli

Οι αρχές προβλέπουν ότι οι διαδηλώσεις θα είναι λιγότερο μαζικές από τις προηγούμενες.

Το σχέδιο αυτό του Μακρόν, το οποίο προβλέπει κυρίως την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια, υιοθετήθηκε στις 20 Μαρτίου έπειτα από εβδομάδες διαδηλώσεων και άγονων συζητήσεων στην Εθνοσυνέλευση.

Για την υιοθέτησή του χρησιμοποιήθηκε ένας συνταγματικός μηχανισμός που την επέτρεψε χωρίς την ψήφο του κοινοβουλίου. Το αποτέλεσμα ήταν να επιδεινωθούν οι σχέσεις ανάμεσα στον αρχηγό του κράτους και τους κοινωνικούς εταίρους, ιδιαίτερα τη μεταρρυθμιστική εργατική συνομοσπονδία CFDT.

«Πρόκληση»

Μια χθεσινή συνάντηση ανάμεσα στην πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν και τη διασυνδικαλιστική -η οποία αριθμεί 8 συνδικαλιστικές οργανώσεις– δεν έφερε αποτελέσματα και τα συνδικάτα έκαναν λόγο για «αποτυχία».

Από την Κίνα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Εμανουέλ Μακρόν απάντησε από την πλευρά του μέσω του περιβάλλοντός του επιμένοντας στη μεταρρύθμιση και επιρρίπτοντας την ευθύνη για την αποτυχία του διαλόγου στα συνδικάτα, ιδιαίτερα στη CFDT, η οποία «δεν θέλησε να συμμετάσχει σ’ ένα συμβιβασμό».

«Λέω ‘σταματήστε την προβοκάτσια’. Δεν έχει νόημα, δεν βρισκόμαστε σ’ ένα ρινγκ. Δεν είμαι εγώ το πρόβλημα», απάντησε σήμερα ο επικεφαλής της CFDT Λοράν Μπερζέ μιλώντας στο ραδιοσταθμό RTL.

«Είμαστε μέσα σε μια κοινωνική κρίση, έχουμε μια κρίση δημοκρατίας, υπάρχει ένα πρόβλημα. Τη λύση, αυτός είναι που την έχει στα χέρια του», πρόσθεσε.

Δείτε επίσης: Qatargate: Εξετάζεται σήμερα η αποφυλάκιση Παντσέρι με «βραχιολάκι»

Loading