Το Συμβούλιο της Επικρατείας, η ανώτατη διοικητική δικαστική αρχή στη Γαλλία, απαγόρευσε σήμερα τη χρήση μη επανδρωμένων ιπτάμενων μέσων (drones) για την επιτήρηση των διαδηλώσεων στους δρόμους του Παρισιού, έπειτα από παρεκκλίσεις της κυβέρνησης όσον αφορά την ασφάλεια τις οποίες κατήγγειλαν διάφορες κινητοποιήσεις τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο αστυνομικός διευθυντής του Παρισιού, Ντιντιέ Λαλμάν, «πρέπει να σταματήσει, χωρίς καθυστέρηση, να προβαίνει σε μέτρα επιτήρησης με drone των συναθροίσεων ανθρώπων εν δημοσία οδό», αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η οργάνωση Quadrature du Net (LQDN) που εξέφραζε ανησυχία για τη χρήση drones «για σκοπούς της διοικητικής αστυνομίας». Ήδη τον Μάιο, το δικαστήριο είχε απαγορεύσει τη χρήση drones για την επιτήρηση της πρωτεύουσας στη διάρκεια της άρσης των μέτρων περιορισμού που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας της Covid-19.
Για το Συμβούλιο της Επικρατείας, αστυνομική επιτήρηση από drone δεν μπορεί να προβλέπεται «χωρίς προηγούμενη παρέμβαση ενός κειμένου» που να την επιτρέπει και να ορίζει τους τρόπους χρήσης της. Αν όχι (αν δεν υπάρχει τέτοιο κείμενο), υπογραμμίζει το δικαστήριο, «υπάρχει σοβαρή αμφιβολία για τη νομιμότητα» επιτέλεσης μιας επιτήρησης με τη χρήση drones.
Ο πολύ αμφιλεγόμενος νόμος για την «καθολική ασφάλεια» που εγκρίθηκε σε πρώτη ανάγνωση από την Εθνοσυνέλευση προβλέπει τη δημιουργία ενός πλαισίου για τη χρήση drones από τις δυνάμεις της τάξης.
Έτσι, το άρθρο 22 του νομοσχεδίου διευρύνει την ικανότητα των δυνάμεων της τάξης να χρησιμοποιούν εικόνες που γυρίστηκαν στον δημόσιο χώρο και προβλέπει ότι βίντεο που γυρίστηκαν από drone ή ελικόπτερο θα μπορούν να μεταδίδονται απευθείας στην αίθουσα διοίκησης του μηχανισμού διατήρησης της τάξης και στη συνέχεια να διατηρούνται, για περίοδο τριάντα ημερών ή περισσότερο, αν χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο μιας έρευνας.
Πολλές διαδηλώσεις που αμαυρώθηκαν από βία πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες εναντίον του νόμου για την καθολική ασφάλεια, που θεωρείται κυρίως πως θέτει περιορισμούς στη μετάδοση εικόνων αστυνομικών εν δράσει.