Η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία αναζητούν τρόπους για να ανακόψουν την εξέλιξη του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος μέσω κυρώσεων. Η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία (E3) ανακοίνωσαν την Πέμπτη, μέσω επιστολής τους προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο επαναφοράς του μηχανισμού επιβολής κυρώσεων κατά του Ιράν, με σκοπό να αποτρέψουν την περαιτέρω ανάπτυξη του πυρηνικού του προγράμματος. Οι τρεις χώρες επιβεβαιώνουν την προσήλωσή τους σε μια διπλωματική λύση για το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα, υπογραμμίζοντας ωστόσο την αποφασιστικότητά τους να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά εργαλεία για να αποτρέψουν το Ιράν από την απόκτηση πυρηνικών όπλων, περιλαμβανομένης της δυνατότητας ενεργοποίησης του μηχανισμού snapback εάν αυτό καταστεί αναγκαίο.
Η συμφωνία του 2015, η οποία επιτεύχθηκε στη Βιέννη, προβλέπει την επίβλεψη του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, την Κίνα, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, προσφέροντας αντάλλαγμα μια χαλάρωση των διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης. Ωστόσο, μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία το 2018, η Τεχεράνη έχει προχωρήσει στην αύξηση των αποθεμάτων της σε εμπλουτισμένα υλικά, γεγονός που ανησυχεί τις διεθνείς κοινότητες. Η κατάσταση επηρεάζει σοβαρά το πολιτικό περιβάλλον και την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.
Αναμένονται σημαντικές συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα την επόμενη εβδομάδα, καθώς η απόφαση 2231 που επικυρώνει τη συμφωνία του 2015 θα εκπνεύσει τον Οκτώβριο του 2025.
Πηγή περιεχομένου: in.gr