Γαλλία: Ξανά στα θρανία τους οι μαθητές μετά από δύο μήνες
Φωτογραφία αρχείου

Γαλλία: Ξανά στα θρανία τους οι μαθητές μετά από δύο μήνες

Στα θρανία τους γύρισαν σήμερα οι μαθητές των δημοτικών σχολείων στη Γαλλία, μετά από τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στη χώρα για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορονοϊού, τα οποία βρίσκονταν σε ισχύ δύο μήνες.

Μολαταύτα, τα μαθήματα δεν περιελάμβαναν μαθηματικά ή γραμματική, αλλά κανόνες υγιεινής μεσούσης της έκτακτης υγειονομικής ανάγκης: να πλένετε καλά τα χέρια, να μην αγγίζετε το πρόσωπό σας και να κρατάτε αποστάσεις ο ένας από τον άλλο.

Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα, καθώς περίπου 1,5 εκατομμύριο μαθητές του δημοτικού, περίπου ένας στους τέσσερις, επέστρεψαν στις τάξεις, ενώ η Γαλλία χαλαρώνει σταδιακά τα μέτρα καραντίνας.

Ωστόσο, με λιγότερο από δύο μήνες πριν από το τέλος της σχολικής χρονιάς, ορισμένοι γονείς, δάσκαλοι και οι συνδικαλιστικές ενώσεις τους εκφράζουν αμφιβολίες σχετικά με την απόφαση επαναλειτουργίας των σχολείων, ενώ ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί στη χώρα, ειδικά στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού.

«Το σχολείο που τα παιδιά θα ανακαλύψουν θα έχει ελάχιστη σχέση με το σχολείο που άφησαν πίσω τους» λέει ο Νταβίντ, δάσκαλος σε σχολείο της γαλλικής πρωτεύουσας.

«Είναι περισσότερο κάτι σαν παιδικός σταθμός, προκειμένου να μπορέσουν οι γονείς να επιστρέψουν στη δουλειά τους».

Παράλληλα, συνδικαλιστικές ενώσεις και κόμματα της αντιπολίτευσης επισημαίνουν τον κίνδυνο νέας αύξησης των κρουσμάτων, ιδίως σε μέρη όπου οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης είναι δύσκολο να εφαρμοστούν, όπως τα σχολεία.

«Γιατί ξεκινήσαμε με τα μικρότερα παιδιά στη χαλάρωση της καραντίνας, όταν γνωρίζουμε ότι θα είναι το δυσκολότερο να τους κάνουμε να εφαρμόζουν τα προστατευτικά μέτρα;» διερωτήθηκε η Φρανσέτ Ποπινό, επικεφαλής της συνδικαλιστικής ένωσης εκπαιδευτικών στα δημοτικά σχολεία, μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο FranceInfo.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόσφατα, περισσότεροι από 300 δήμαρχοι από την περιοχή του Παρισιού, περιλαμβανομένης της δημάρχου της γαλλικής πρωτεύουσας Αν Ινταλγκό, προειδοποίησαν έναντι της βιασύνης των αρχών να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τον οικονομικό αντίκτυπο σε μικρότερες πόλεις και την απειλή προσφυγών εάν κάποιος μαθητής αρρωστήσει.

Ένας εξ αυτών, ο Πασκάλ Τεβενό, δήμαρχος του Βελιζί-Βιλακουμπλαί, είπε στο Ρόιτερς ότι θα είναι δύσκολο να επιβληθούν ορισμένα από τα υγειονομικά μέτρα που περιγράφονται στην κυβερνητική οδηγία των 54 σελίδων.

«Δεν είμαι βέβαιος ότι οι άνθρωποι που το έγραψαν αυτό έχουν παιδιά», επισήμανε. «Βλέπω σε αυτό κυρίως μια οικονομική απόφαση παρά μια εκπαιδευτική απόφαση».

Πολλοί γονείς συνεχίζουν να κρατάνε τα παιδιά στο σπίτι. Άλλοι, ωστόσο, πρέπει να επιστρέψουν στη δουλειά τους ή σκέφτονται αν τα οφέλη για την ψυχική υγεία του παιδιού τους από την επιστροφή στο σχολείο υπερέχουν του κινδύνου μόλυνσης.

«Δεν νιώθω πολύ άγχος. Της εξήγησα τα μέτρα προστασίας και έπρεπε, έτσι κι αλλιώς, να επιστρέψω στη δουλειά μου» λέει η Σαντρίν Ντελαρού, καθώς αφήνει τη 10χρονη κόρη της Κλάρα έξω από το σχολείο Vélizy’s Mozart.

Υπενθυμίζεται πως χθες παρουσίασαν αύξηση -μετά από ένα πενθήμερο ύφεσης- οι θάνατοι από την Covid-19 στη Γαλλία, καθώς το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 263 άνθρωποι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Δείτε ακόμη: Η Ρωσία δεύτερη σε κρούσματα κορονοϊού παγκοσμίως

Loading

Play