Στην τελευταία κατάταξη των RSF για την ελευθερία του Τύπου, η Ελλάδα έπεσε κατά πέντε μονάδες και βρίσκεται τώρα στην 70η θέση. Για το έτος 2021, annus horribilis σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης, η κατάταξή της θα είναι χειρότερη, υπογραμμίζει το δημοσίευμα της εφημερίδας.
Το άρθρο της γαλλικής εφημερίδας «La Croix» επισημαίνει ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου διεξάγει έρευνα έως τις 15 Δεκεμβρίου για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την ασφάλεια των δημοσιογράφων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον νέο ποινικό κώδικα που εγκρίθηκε τον Νοέμβριο από την ελληνική Βουλή, το αδίκημα των «ψευδών ειδήσεων» τιμωρείται με φυλάκιση από τρεις μήνες έως πέντε χρόνια.
«Μια διάταξη που θυμίζει τη χούντα των συνταγματαρχών», σύμφωνα με την ΕΣΗΕΑ.
«Αυτό το άρθρο είναι τόσο γενικό που μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε θέμα», καταγγέλλει η Eva Cossé, επικεφαλής της ΜΚΟ Human Rights Watch στην Ελλάδα. «Η έρευνα και η αναφορά σε θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος, είτε πρόκειται για τη διαχείριση της πανδημίας είτε για τη μεταναστευτική πολιτική, μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε φυλάκιση», πρόσθεσε.
Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) από την πλευρά τους κάλεσαν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς την 1η Δεκεμβρίου «να καταγγείλουν έντονα τον νέο ποινικό κώδικα» και «να ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να τον αναθεωρήσει».
Το δημοσίευμα αναφέρεται εν συνεχεία στην υπόθεση του Γιώργου Καραϊβάζ σημειώνοντας ότι η έρευνα για τη δολοφονία του “κολλάει”. Αυτή η ποινική μεταρρύθμιση λαμβάνει χώρα σε ένα ιδιαίτερα επιβλαβές πλαίσιο στην Ελλάδα. Εννέα μήνες μετά τη δολοφονία του ερευνητή δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, η έρευνα δεν έχει προχωρήσει. Αυτός ο ειδικός εγκληματικών υποθέσεων που δολοφονήθηκε μέρα μεσημέρι έξω από το σπίτι του στην Αθήνα στις 9 Απριλίου, ερευνούσε τη μαφία και σκάνδαλα που έπλητταν μέλη της συντηρητικής κυβέρνησης του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.
Η Ολλανδή δημοσιογράφος Ingeborg Beugel, η οποία ζει 40 χρόνια στην Ελλάδα, ανακοίνωσε στις 17 Νοεμβρίου, φοβούμενη για την ασφάλειά της, ότι θα εγκαταλείψει τη χώρα κατόπιν συμβουλής της πρεσβείας της. Αφού ρώτησε έντονα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 9 Νοεμβρίου, τον αρχηγό της κυβέρνησης Κυριάκο Μητσοτάκη εάν σκόπευε να «πάψει να λέει ψέματα» για τις καταγγελίες για επαναπροώθηση μεταναστών στη θάλασσα, ο τελευταίος, έξαλλος, απάντησε ότι «δεν είχε δικαίωμα να έρθει να τον προσβάλει.»
Καταβεβλημένη από μια εκστρατεία δυσφήμισης, κατηγορούμενη ως φιλοτουρκική πράκτορας και έχοντας δεχθεί ακόμη και επίθεση στο δρόμο, η Ingeborg Beugel δεν μπορεί πλέον να βγει έξω από το σπίτι της μόνη της. «Έχω δύο μηνύσεις εναντίον μου. Οι δημοσιογράφοι συλλαμβάνονται και ανησυχούν, οι ΜΚΟ και οι εργαζόμενοι στον ανθρωπισμό εκφοβίζονται, δαιμονοποιούνται, ποινικοποιούνται. Ο μόνος στόχος είναι να τρομάξουν οι άνθρωποι», κατακεραύνωνε η ίδια, αναφέρει το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου.
Στην τελευταία κατάταξη των RSF για την ελευθερία του Τύπου, η Ελλάδα έπεσε κατά πέντε μονάδες και βρίσκεται τώρα στην 70η θέση. Για το έτος 2021, annus horribilis σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης, η κατάταξή της θα είναι χειρότερη- καταλήγει το δημοσίευμα.
Δείτε επίσης: Οι Έλληνες που βρίσκονται στη λίστα Pandora Papers
- Η Γκουίνεθ Πάλτροου αποκαλύπτει το μυστικό της ευεξίας
- Οι επτά πιο δημοφιλείς δίαιτες: Ποια να επιλέξουμε;
- ΗΠΑ: Τρίτη εκτέλεση με εισπνοή αζώτου στην Αλαμπάμα, πάσχιζε να αναπνεύσει για αρκετά λεπτά
- Κύπρος: Ξεκινά η ExxonMobil γεωτρήσεις στα οικόπεδα 5 και 10 τον Ιανουάριο
- ΗΠΑ: Σκανδαλώδη χαρακτήρισε ο Μπάιντεν τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ για Νετανιάχου και Γκάλαντ