Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός έχει σκοτώσει περισσότερα από 15.000 παιδιά – Ανησυχία για τον λευκό φώσφορο

Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός έχει σκοτώσει περισσότερα από 15.000 παιδιά – Ανησυχία για τον λευκό φώσφορο

Ο ισραηλινός στρατός έχει σκοτώσει περισσότερα από 15.000 παιδιά στη Γάζα, ανακοίνωσε την Τρίτη το παλαιστινιακό υπουργείο Παιδείας – 3.500 παιδιά αντιμέτωπα με τον θάνατο λόγω πείνας.

Υπό την πίεση των οικογενειών των ισραηλινών ομήρων για την επίτευξη συμφωνίας με την Χαμάς και υπό την απειλή της ρήξης με τους ακροδεξιούς κυβερνητικούς του συμμάχους, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου βρίσκεται και πάλι με την πλάτη στον τοίχο και η πολιτική του επιβίωση, και κύριο μέλημά του, βρίσκεται σε κίνδυνο.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ, το Σάββατο, χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν για να απαιτήσουν από την κυβέρνηση Νετανιάχου συμφωνία που θα επιτρέψει την απελευθέρωση των ομήρων.

Από την πλευρά του, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ προτρέπει το Ισραήλ και τη Χαμάς να αποδεχθούν την πρόταση κατάπαυσης του πυρός σε «τρεις φάσεις» που παρουσίασε ο Μπάιντεν την προηγούμενη εβδομάδα.

«Έχουν χαθεί πάρα πολλές ζωές αμάχων. Απαιτείται επειγόντως μια διαρκής κατάπαυση του πυρός» είπε, προσθέτοντας ότι η κατάπαυση του πυρός θα διασφαλίσει την προστασία των αμάχων, την απελευθέρωση των αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα και θα μετριάσει την ανθρωπιστική κρίση στο παλαιστινιακό έδαφος που μαστίζει εκατομμύρια άμαχους.

Μόνιμη εκεχειρία και αποχώρηση στρατευμάτων ζητά η Χαμάς

Ο οδικός χάρτης που παρουσίασε ο πρόεδρος Μπάιντεν την Παρασκευή -πρόκειται για ισραηλινή πρόταση, κατ’ αυτόν-, προβλέπει κατάπαυση του πυρός, απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας για έξι εβδομάδες, την απελευθέρωση ορισμένων ομήρων, ιδίως γυναικών και αρρώστων, και την αποφυλάκιση παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Η Χαμάς αναφέρει από την πλευρά της ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει σε οποιαδήποτε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, εάν το Ισραήλ δεν λάβει μια «σαφή» δέσμευση για μόνιμη εκεχειρία και πλήρη αποχώρηση από τη Γάζα, ενώ ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου επαναλαμβάνει πως ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι να «εξαλειφθεί» πλήρως η Χαμάς.

Τη νύχτα της Τρίτης, η κυβέρνηση του Ισραήλ συνεδρίασε για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις, μετά την ανακοίνωση δυο κομμάτων που εκπροσωπούν υπερορθόδοξους εβραίους και συμμετέχουν στη συμμαχία του Νετανιάχου πως υποστηρίζουν την πρόταση όπως παρουσιάστηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο. Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan, η κυβέρνηση συμφώνησε να ζητήσει εγγυήσεις από την Ουάσιγκτον για τη συνέχιση του πολέμου- αν η Χαμάς παραβιάσει τη συμφωνία.

Ο λευκός φώσφορος προκαλεί σοβαρά εγκαύματα και πυρκαγιά

Η «ευρεία» χρήση πυρομαχικών λευκού φωσφόρου από τον ισραηλινό στρατό στις διασυνοριακές του επιθέσεις στον νότιο Λίβανο θέτει «τους αμάχους σε σοβαρό κίνδυνο» και εκτοπίζει τους κατοίκους της περιοχής, δήλωσε η Human Rights Watch (HRW).

Σε μια νέα έκθεση, η ομάδα αναφέρει ότι έχει τεκμηριώσει τη χρήση λευκού φωσφόρου από το Ισραήλ σε επιθέσεις σε τουλάχιστον 17 περιοχές στο νότιο Λίβανο από τον Οκτώβριο του 2023. Οι ισραηλινές επιθέσεις περιελάμβαναν πέντε «δήμους όπου χρησιμοποιήθηκαν παράνομα πυρομαχικά εκρήξεων πάνω από κατοικημένες κατοικημένες περιοχές».

Ο λευκός φώσφορος είναι μια τοξική ουσία που μοιάζει «με κερί που καίγεται» σε 800 βαθμούς Κελσίου. Διασκορπίζεται με βλήματα πυροβολικού, βόμβες αεροπλάνων και ρουκέτες. Λιώνει ακόμα και μέταλλο και χρησιμοποιείται για την πυρπόληση κτιρίων, γεωργικών περιοχών και αστικών υποδομών.

Απαγορεύεται

Ενώ υπάρχουν νόμιμες χρήσεις του λευκού φωσφόρου, η χρήση του πυρομαχικού, «εναντίον οποιουδήποτε στρατιωτικού στόχου εντός συγκεντρώσεων αμάχων απαγορεύεται, εκτός εάν ο στρατιωτικός στόχος είναι σαφώς διαχωρισμένος από τους αμάχους», έγραψε ο Peter Herby σε γνωμοδότηση του 2009 για τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Το Ισραήλ χρησιμοποίησε επανειλημμένα λευκό φώσφορο κατά τη διάρκεια της 22ήμερης εκστρατείας του στη Γάζα , από τα τέλη του 2008 έως τις αρχές του 2009, μεταξύ άλλων πάνω από κατοικημένες περιοχές, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας αμάχους και παραβιάζοντας το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, όπως διαπιστώθηκε σε έκθεση του 2009 από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Loading

Play