Γάζα: Πράσινο φως από το Ισραήλ σε συνομιλίες για μια νέα συμφωνία εκεχειρίας

Γάζα: Πράσινο φως από το Ισραήλ σε συνομιλίες για μια νέα συμφωνία εκεχειρίας

Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ έχει δώσει την έγκρισή του για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων προς την κατεύθυνση μιας νέας συμφωνίας για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.

Παράλληλα, οι ανησυχίες αυξάνονται για την επιδείνωση της κατάστασης στον παλαιστινιακό θύλακα, καθώς η έλλειψη επαρκούς ανθρωπιστικής βοήθειας απειλεί με “μαζικό λιμό”.

Η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του μεθοριακού σταθμού στη Ράφα, είναι σχεδόν αδύνατη λόγω των καταστροφών και των συγκρούσεων.

Οι κάτοικοι, όπως ο Αμπού Τζίμπριλ, βιώνουν την απελπισία της πείνας, καθώς οι προσπάθειές τους για επιβίωση περιορίζονται ακόμα και στη σφαγή των ζώων τους για τροφή.

Ωστόσο, χθες το βράδυ, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο πολέμου έδωσε το “πράσινο φως” για την αποστολή αντιπροσωπείας στο Κατάρ, προκειμένου να συνεχιστούν οι συνομιλίες για μια νέα συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα.

Ο επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών, Νταβίντ Μπαρνέα, επισκέφθηκε πρόσφατα το Παρίσι για να συνεχίσει τις συνομιλίες με τους συναδέλφους του από τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο, καθώς και με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, προσπαθώντας να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα βελτιώσει την κατάσταση στην περιοχή.

Για να συναφθεί συμφωνία, το Ισραήλ θέτει ως προϋπόθεση «την απελευθέρωση όλων των ομήρων, ξεκινώντας από όλες τις γυναίκες», σύμφωνα με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον Τσάχι Χανέγκμπι.

«Μια συμφωνία αυτού του είδους δεν σημαίνει τον τερματισμό του πολέμου», προειδοποίησε ο σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού μιλώντας στο δίκτυο N12.

Η Χαμάς από την πλευρά της αξιώνει «πλήρη κατάπαυση του πυρός» και την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα.

Σύμφωνα με πηγή του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, το σχέδιο που συζητήθηκε τον Ιανουάριο προβλέπει παύση των εχθροπραξιών διάρκειας έξι εβδομάδων και την απελευθέρωση 200 ως 300 Παλαιστινίων κρατουμένων σε αντάλλαγμα για 35 ως 40 ομήρους.

Δείτε επίσης: Σούνακ: Η Δύση θα πρέπει να είναι πιο τολμηρή στην κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

Loading

Play