Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Καρλ Λάουτερμπαχ, δήλωσε πως το κύμα της παραλλαγής «Όμικρον» είναι αυτή τη στιγμή υπό έλεγχο, σε ό,τι αφορά όχι την ισχύ, αλλά τις συνέπειές του, αλλά δεν έχει ξεπεραστεί ακόμη το σημείο κορύφωσής του, ενώ παράλληλα προειδοποίησε για «επιπλέον δύσκολες εβδομάδες».
«Νομίζω ότι δεν έχουμε ακόμη ξεπεράσει το ζενίθ του ισχυρού κύματος. Και για αυτό δεν βρίσκω καλή ιδέα την άρση κάποιων περιορισμών που αποφασίζεται σε ορισμένα κρατίδια. Αυτή τη στιγμή όμως έχουμε την κατάσταση υπό έλεγχο: θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα αρρωστήσουν σε αυτό το κύμα όσο το δυνατόν λιγότεροι ηλικιωμένοι», διευκρίνισε ο κ. Λάουτερμπαχ και ανέφερε ότι σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία ο δείκτης κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε επτά ημέρες είναι 200-300, τη στιγμή που σε όλη τη Γερμανία είναι σήμερα 1073. «Αυτή είναι μια επιτυχία μας», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την εκτίμησή του ότι τις επόμενες εβδομάδες τα κρούσματα μπορεί να φθάσουν και τις 400.000 την ημέρα, από 190.148 που ήταν σήμερα.
Ο υπουργός Υγείας έκανε ακόμη λόγο για ένα «ειδικό πρόβλημα» της Γερμανίας, τον μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων κατοίκων της και το σχετικά υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων στις ηλικίες άνω των 60 ετών και, αναφερόμενος στον σχεδιαζόμενο υποχρεωτικό εμβολιασμό, σημείωσε ότι πρέπει να εισαχθεί γρήγορα, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά του εμβολιασμού «και να αποτρέψουμε μια νέα υποτροπή το φθινόπωρο».
Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ τόνισε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι πλέον ο αποφασιστικός παράγοντας για να ληφθούν μέτρα, αλλά θα πρέπει να εξετάζεται η σοβαρότητα της νόσησης που προκαλεί η μόλυνση. Ο ίδιος επισήμανε ότι οι αριθμοί κρουσμάτων με την «Όμικρον» δεν αυξήθηκαν όσο θα μπορούσαν, γεγονός το οποίο υποδεικνύει ότι τα ισχύοντα μέτρα τηρούνται και έχουν αποτέλεσμα. «Το κύμα της “Όμικρον” οδεύει όμως τώρα προς την κορύφωσή του», πρόσθεσε ο κ. Βίλερ και ζήτησε από τους πολίτες να εξακολουθήσουν να είναι προσεκτικοί, να περιορίσουν τις επαφές, να αποφεύγουν τον συνωστισμό, να φορούν μάσκα και να φροντίζουν ώστε οι κλειστοί χώροι να αερίζονται συχνά.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις φήμες που θέλουν τη συνεργασία του υπουργείου Υγείας με το Ινστιτούτο “Ρόμπερτ Κοχ” να είναι τελευταία προβληματική, με αφορμή την αιφνιδιαστική αλλαγή της διάρκειας ισχύος του πιστοποιητικού ίασης από τους έξι στους τρεις μήνες που επέβαλε το Ινστιτούτο, ο κ. Λάουτερμπαχ τόνισε ότι δεν υπήρξε «καμία διαφωνία» και έκανε λόγο μόνο για «προβλήματα επικοινωνίας» τα οποία, όπως είπε, «τα σταματούμε τώρα». Επί της ουσίας, διευκρίνισε, συμφωνεί με την επιστημονική αξιολόγηση του Ινστιτούτου, ότι όσοι μολύνθηκαν από την παραλλαγή «Δέλτα» μπορεί σε τρεις μήνες να μολυνθούν και πάλι, από την «Όμικρον».
Ο υπουργός Υγείας, καθηγητής επιδημιολογίας ο ίδιος, απηύθυνε για μία ακόμη φορά έκκληση προς τους πολίτες να εμβολιαστούν το συντομότερο. «Τα εμβόλια προστατεύουν πάρα πολύ από το ενδεχόμενο θανάτου – και στην περίπτωση της “Όμικρον”. Ο κίνδυνος θανάτου για τους εμβολιασμένους είναι κατά 99% μειωμένος σε σχέση με τους ανεμβολίαστους» εξήγησε ο κ. Λάουτερμπαχ και είπε χαρακτηριστικά: «Μην περιμένετε ένα εμβόλιο που δεν υπάρχει ακόμη!».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Πορεία ενάντια στην έμφυλη βία στο κέντρο της πόλης
- Πλεύση Ελευθερίας: 124 επίκαιρες ερωτήσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου χωρίς απαντήσεις από τον πρωθυπουργό
- Σοκ στη Φλώρινα: 14χρονος κατηγορείται για βιασμό του 7χρονου ξαδέλφου του
- Μνημειώδης νομική νίκη του πρίγκιπα Χάρι κατά των εφημερίδων του Μέρντοκ
- Τεχνητή νοημοσύνη: Ο Μασκ αμφισβητεί το σχέδιο του Τραμπ για τη χρηματοδότησή της
- Εκπληκτική πρεμιέρα Σόλσκιερ στη Μπεσίκτας: Συνέτριψε 4-1 την Αθλέτικ και ελπίζει για πρόκριση