Υπερήφανοι για την εθνική τους φήμη περί αποτελεσματικότητας, οι Γερμανοί είναι όλο και περισσότερο απογοητευμένοι από τους αργούς ρυθμούς της επιχείρησης εμβολιασμού κατά της Covid-19, με το εμβόλιο Pfizer/BioNTech στην ανάπτυξη του οποίου συνέβαλαν γερμανοί επιστήμονες.
Η χαμηλή τροφοδοσία, οι δυσκίνητες γραφειοκρατικές διαδικασίες, η έλλειψη προσωπικού και η δυσκινησία του ηλικιωμένου πληθυσμού πλήττουν τις προσπάθειες για την επιτάχυνση της εκστρατείας εμβολιασμού με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.
Η Γερμανία έχει ανοίξει εκατοντάδες εμβολιαστικά κέντρα σε αθλητικούς χώρους και αίθουσες συναυλιών και έχει την υποδομή για τον εμβολιασμό 300.000 ατόμων ημερησίως, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν.
Ομως στην πλειονότητά τους τα κέντρα αυτά παραμένουν άδεια, ενώ τα περισσότερα ομόσπονδα κράτη σχεδιάζουν να λειτουργήσουν εμβολιαστικά κέντρα μετά τα μέσα του Ιανουαρίου, καθώς προτεραιότητά τους είναι η αποστολή κινητών μονάδων εμβολιασμού στους οίκους ευγηρίας.
Μία ημέρα μαζί με μία κινητή εμβολιαστική ομάδα στην πόλη Ντίλενμπουργκ, 100 χιλιόμετρα βορείως της Φρανκφούρτης, δείχνει πόσο δύσκολη είναι η αποστολή.
Η ομάδα ξεκινάει με την τοποθέτηση σε ασθενοφόρο κοντέινερ που περιέχει 84 δόσεις του εμβολίου που έχει αποψυχθεί από τις συνθήκες βαθιάς κατάψυξης. Στον οίκο ευγηρίας, η ομάδα συναντάται με τον διευθυντή, ο οποίος έχει ετοιμάσει τις «φόρμες» που απαιτούνται για τον εμβολιασμό φιλοξενουμένων και προσωπικού και έχει προβλέψει για τους χώρους εμβολιασμού και παρακολούθησης.
Η ομάδα εμβολιασμού, αποτελούμενη από τέσσερα μέλη και δύο εκπαιδευόμενους, έχει στην διάθεσή της λίγες ώρες για να χορηγήσει τις δόσεις των εμβολίων εμπροθέσμως, πριν καταστούν ακατάλληλα προς χρήσιν εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας.
Τις πρώτες δύο εβδομάδες της εκστρατείας εμβολιασμού, η Γερμανία χορήγησε 533.000 εμβόλια, μόλις τα δύο πέμπτα του 1,3 εκατομμυρίου δόσεων που έχουν παραληφθεί. Αντίθετα, η Βρετανία έχει φθάσει τα 2 εκατομμύρια.
Το Ισραήλ, ο πρωταθλητής με όρους κάλυψης του πληθυσμού, εμβολιάζει 150.000 ανθρώπους ημερησίως, με την βοήθεια του οικουμενικού ψηφιοποιημένου συστήματος υγείας που διευκολύνει τον καθορισμό των ραντεβού.
Στην περίπτωση της Γερμανίας, το μεγαλύτερο μέγεθος και το ομοσπονδιακό μοντέλο διαχείρισης περιπλέκουν την κατάσταση. Το πρόβλημα είναι παρόμοιο με αυτό που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Αλλού στην Ευρώπη, το αποκεντρωμένο μοντέλο της εκστρατείας εμβολιασμού στην Ισπανία δημιουργεί διαφορές ανάμεσα στις περιφέρειες και τριβές με την κεντρική κυβέρνηση.
Στην Γερμανία, τα 16 ομόσπονδα κράτη κατηγορούν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι δεν έχει εξασφαλίσει επαρκείς δόσεις εμβολίου. Οι γιατροί σε ορισμένα κέντρα δηλώνουν ότι ολόκληρες βάρδιες εμβολιασμού έχουν ακυρωθεί. Στο Βερολίνο ένα εμβολιαστικό κέντρο άνοιξε και έκλεισε εξαιτίας της έλλειψης εμβολίων.
Ο Γενς Σπαν κάνει λόγο για προβλήματα παραγωγής μάλλον παρά για μικρότερες παραγγελίες. Η γερμανική κυβέρνηση συνεργάζεται με την BioNTech για την λειτουργία νέας μονάδας παραγωγής στο Μάρμπουργκ, η οποία, σύμφωνα με δήλωση του διευθυντή της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας μπορεί να τεθεί σε λειτουργία περί τα τέλη του Φεβρουαρίου.
«Με την υποδομή που έχουμε ήδη δημιουργήσει στην Γερμανία, θα έχουμε την ικανότητα για 250.000 έως 300.000 εμβολιασμούς ημερησίως – όταν θα έχουμε τις δόσεις», έχει δηλώσει ο Γενς Σπαν.
Η Γερμανία περιμένει να παραλάβει 5,3 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Pfizer/BioNTech μέχρι τα μέσα του Φεβρουαρίου και άλλα 2 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna μέχρι τα τέλη του Μαρτίου.
Αλλά αυτές οι παρτίδες δεν θα είναι αρκετές για να καλύψουν τα 5,7 εκατομμύρια των ανθρώπων άνω των 80 ετών, το 6,8% του πληθυσμού,
Οπως και στη Ισπανία, οι επιδόσεις από κρατίδιο σε κρατίδιο στην Γερμανία ποικίλει. Επικεφαλής είναι το Μεκλεμβούργο-Πομερανία με 15,6 εμβολιασμούς ανά 1.000 κατοίκους, ενώ στην Σαξωνία ο ρυθμός δεν είναι παρά 4,4.
Στην Θουριγγία, ο τοπικός πρωθυπουργός δήλωσε ότι πολλές από τις δόσεις που στάλθηκαν στα νοσοκομεία επέστρεψαν και ανησυχεί: «…αν περιοριστούμε σε ποσοστό εμβολιασμού 30%-33%, έχουμε πραγματικό πρόβλημα».
Στην Σαξωνία υπάρχει έλλειψη εντύπων συναίνεσης, προβλήματα σχεδιασμού, αποθήκευσης εμβολίων, εμφάνιση κρουσμάτων σε οίκους ευγηρίας και αναβολές που έχουν καθυστερήσει την επιχείρηση.
Οι γιατροί εκφράζουν δυσαρέσκεια για την λειτουργία του συστήματος των ραντεβού, που ποικίλει από κρατίδιο σε κρατίδιο και θεωρούν ότι προκαλεί σύγχυση και υπονομεύει την εμπιστοσύνη.
Για να επιταχυνθεί η εκστρατεία του εμβολιασμού, η Γερμανία θα πρέπει να διανέμει τα εμβόλια μέσω του δικτύου των οικογενειακών γιατρών μόλις υπάρξει ένα εμβόλιο που θα μπορεί εύκολα να αποθηκευτεί στο ψυγείο, κατά την γνώμη παιδιάτρου του Βερολίνου.
Η Γερμανία ελπίζει ότι ο εμβολιασμός σε ιατρεία θα μπορεί να γίνεται στην δεύτερη φάση της επιχείρησης.
«Η δύναμή μας στην Γερμανία είναι το σύστημα εξωνοσοκομειακής περίθαλψης», δηλώνει ο παιδίατρος και επικεφαλής τοπικής ιατρικής ένωσης. «Δεν είμαστε μια χώρα μεγάλης κλίμακας συστήματος διαχείρισης στην υγεία, όπως μπορεί να είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ». «Κάνουμε μία κούρσα κατά ενός ιού. Θα νικήσουμε μόνο αν εμβολιάσουμε όσο γίνεται περισσότερους το ταχύτερο δυνατόν».