Γερμανία: Η AfD, η Ρωσία και η Κίνα

Γερμανία: Η AfD, η Ρωσία και η Κίνα

Λίγες εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) υποχωρεί στο χαμηλότερο σημείο στις δημοσκοπήσεις από την αρχή του έτους.

Η φθορά της καταγράφεται καθώς στις αποκαλύψεις για σχέσεις με νεοναζιστικές οργανώσεις και σχέδια ομαδικών απελάσεων μεταναστών ήρθαν να προστεθούν η ετυμηγορία δικαστηρίου που θεωρεί δικαιολογημένη την ταξινόμηση του κόμματος ως «ύποπτου για ακροδεξιές πρακτικές» και εισαγγελική έρευνα σε βάρος τριών στελεχών του για πιθανό χρηματισμό από την Ρωσία και την Κίνα.

Σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA για λογαριασμό της Bild am Sonntag που δημοσιεύεται σήμερα, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) παραμένει πρώτη δύναμη με 30%, η AfD διατηρεί την δεύτερη θέση με 17%, αλλά για πρώτη φορά έπειτα από μήνες το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) βρίσκεται μόλις μια μονάδα πίσω της, συγκεντρώνει 16% (+1). Οι Πράσινοι χάνουν μια μονάδα και έπονται με 12%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) εξακολουθούν να βρίσκονται στο όριο του 5%.

Η AfD, μετά τις αποκαλύψεις στις αρχές του έτους για μυστική συνάντηση στο Βρανδεμβούργο τον Νοέμβριο του 2023 με νεοναζιστικές οργανώσεις, ακολουθεί σταθερά καθοδική πορεία στις δημοσκοπήσεις, ενώ πριν έρθει το θέμα στο φως το ποσοστό της έφθανε ως ακόμη και το 23%.

Εξάλλου έγινε έφοδος εισαγγελικών λειτουργών στο γραφείο του βουλευτή της AfD Πετρ Μπρίστον. Ο πολιτικός είναι αντιμέτωπος με έρευνα για αποδοχή ρωσικών κεφαλαίων και, την Παρασκευή, η Bundestag αποφάσισε την άρση της ασυλίας του, επιτρέποντας έρευνες στα γραφεία του, αλλά και σε ακίνητα της ιδιοκτησίας του στην Βαυαρία και στην Μαγιόρκα.

Ταυτόχρονα, ήρθη επίσης η ασυλία του βουλευτή και αρχηγού της νεολαίας της AfD Χάνες Γκνάουκ, ο οποίος υπηρετεί την στρατιωτική του θητεία και ελέγχεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες ως εξτρεμιστής.

Επιπλέον, ο ευρωβουλευτής και επικεφαλής του ψηφοδελτίου της AfD στις ευρωεκλογές Μαξιμίλιαν Κρα αντιμετωπίζει έρευνα για ενδεχόμενο χρηματισμό από την κινεζική κυβέρνηση και κατασκοπεία.

Βάιραλ βιντεοσκοπημένο μήνυμά του με τον ίδιο να συγχαίρει την Κίνα για την στάση της έναντι του Θιβέτ έχει πλέον εξαφανιστεί από το διαδίκτυο, ωστόσο στενός συνεργάτης του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκεται προφυλακισμένος καθώς τον βαραίνουν υποψίες περί κατασκοπείας επ’ ωφελεία των μυστικών υπηρεσιών του Πεκίνου.

Ο ίδιος ο ευρωβουλευτής έγινε αντικείμενο σχολίων στο Βερολίνο, όταν με επιστολή του στα μέλη της Bundestag διαφήμιζε την υπεροχή της Huawei ως πιθανού παρόχου για το γερμανικό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G).

Ο Μαξιμίλιαν Κρα ήταν παλιότερα μέλος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), από όπου αποχώρησε το 2016, όταν συνειδητοποίησε ότι δεν θα έπαιρνε χρίσμα υποψήφιου βουλευτή.

Η ηγεσία του κόμματος προσπαθεί με κάθε τρόπο να περιορίσει τη ζημιά, ενόψει των ευρωεκλογών του επόμενου μήνα, οι οποίες μέχρι πριν από λίγο καιρό αναμενόταν ότι θα επιβεβαίωναν την ανοδική της πορεία. Σύμφωνα με τη δημόσια γερμανική τηλεόραση ARD, ο Τίνο Χρουπάλα και η Αλίς Βάιντελ ζήτησαν πρόσφατα από τον κ. Μπρίστον, ο οποίος φιγουράρει στη δεύτερη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο της AfD, να απέχει από περαιτέρω εμφανίσεις στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας όσο συνεχίζεται η σε βάρος του έρευνα από την εισαγγελία του Μονάχου. Αντίστοιχο «απαγορευτικό» εκδόθηκε από την ηγεσία για τις εμφανίσεις του κ. Κρα, ο οποίος είναι ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου.

Σοβαρότερο πρόβλημα για την AfD μοιάζει να είναι η εντυπωσιακή αντίφαση μεταξύ των κηρυγμάτων περί «πατριωτικού» κόμματος και των αποκαλύψεων για πιθανές χρηματικές συναλλαγές με τα καθεστώτα στην Κίνα και στην Ρωσία. Όπως αναφέρει το περιοδικό Der Spiegel, το Κρεμλίνο είχε συντάξει ακόμη και «μανιφέστο» για το κόμμα, με θέμα την γερμανική εσωτερική πολιτική. Σε αυτό γινόταν αναφορά σε «αγράμματους πολιτικούς, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να υπολογίσουν τις συνέπειες των αποφάσεών τους κι έχουν οδηγήσει την Γερμανία σε διένεξη με την Ρωσία, φυσικό σύμμαχο της χώρας και του λαού της», σε εσωτερικό διχασμό της γερμανικής κοινωνίας και σε αποβιομηχάνιση της χώρας.

Σε νέα στοιχεία για σχέσεις στελεχών της AfD με την Μόσχα αναφέρθηκαν πρόσφατα οι τσεχικές μυστικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με αυτά, η υπηρεσία Voice of Europe χρησιμοποιείται από τη Ρωσία για διάδοση προπαγάνδας σε 16 γλώσσες, αλλά και ως μεσάζων για τον χρηματισμό ευρωπαίων πολιτικών, στελεχών ακροδεξιών κομμάτων.

«Φαίνεται ξεκάθαρα πόσο σημαντική είναι η AfD στον υβριδικό πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Δύσης, αλλά και πόσο υποταγμένο είναι το κόμμα στις επιταγές της Μόσχας», σχολίασε το Spiegel. «Η AfD είναι σαφώς πιο βαθιά χωμένη στον απολυταρχικό βάλτο απ’ ό,τι πιστεύαμε ως τώρα. Η Εναλλακτική για την Γερμανία μοιάζει όλο και περισσότερο με… Εναλλακτική εναντίον της Γερμανίας», αναφέρει χαρακτηριστικά το περιοδικό. Σε ανάλογο πνεύμα, στο πλέον εξέχον στέλεχος της πιο δεξιάς πτέρυγας της AfD και αρχηγό της τοπικής οργάνωσης του κόμματος στην Θουριγγία Μπγιερν Χέκε επιβλήθηκε από το δικαστήριο πρόστιμο ύψους 13.000 ευρώ, για την χρήση απαγορευμένων ναζιστικών εκφράσεων σε δημόσιες εμφανίσεις του.

Στο κρατίδιο διεξάγονται την 26η Μαΐου δημοτικές εκλογές που πλέον αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, καθώς στα ανατολικά κρατίδια η AfD προεξοφλούσε ότι μπορεί να εξασφαλίσει συμβολικές νίκες και πρωτιές σε επίπεδο τοπικών αιρετών.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play