Γερμανία: Κλείνουν οι τρεις τελευταίοι πυρηνικοί αντιδραστήρες

Κλείνουν σήμερα οι τρεις εναπομείναντες πυρηνικοί σταθμοί της Γερμανίας. Οι εγκαταστάσεις που κλείνουν βρίσκονται στο Emsland, στο βόρειο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, στην τοποθεσία Isar 2 στη Βαυαρία και στο Neckarwestheim, στη Βάδη-Βυρτεμβέργη στα νοτιοδυτικά

Το κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών έρχεται 12 χρόνια μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία που επιτάχυνε την έξοδο της ευρωπαϊκής χώρας από την ατομική ενέργεια.

propoli

Οι εγκαταστάσεις που κλείνουν βρίσκονται στο Emsland, στο βόρειο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, στην τοποθεσία Isar 2 στη Βαυαρία και στο Neckarwestheim, στη Βάδη-Βυρτεμβέργη στα νοτιοδυτικά.

Αρκετές οικολογικές οργανώσεις βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν το τέλος της ατομικής ενέργειας.

Η Γερμανία καθυστέρησε πέρυσι το κλείσιμο των τριών σταθμών, αφού η Ρωσία μείωσε τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, προκαλώντας ανησυχίες για έλλειψη ενέργειας τον χειμώνα.

Η Γερμανία έχει μπει στον δρόμο της σταδιακής κατάργησης της πυρηνικής ενέργειας εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, εν μέσω μιας μακροχρόνιας εκστρατείας κατά της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Όμως, το 2010, η τότε καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε παράταση της λειτουργίας των 17 πυρηνικών σταθμών της χώρας το αργότερο μέχρι το 2036.

Αυτή η πολιτική αντιστράφηκε γρήγορα τον επόμενο χρόνο μετά από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που προκάλεσαν την κατάρρευση των αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό Fukushima Daiichi στην Ιαπωνία, πυροδοτώντας νέες αντιπυρηνικές διαμαρτυρίες για έξοδο από την τεχνολογία.

Τα πυρηνικά ατυχήματα στο Three Mile Island στις ΗΠΑ το 1979 και στο Τσερνόμπιλ το 1986 εδραίωσαν ένα αίσθημα κατά των πυρηνικών στη Γερμανία, με τα πρώτα σημάδια του να φαίνονται από τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Η Γερμανία έχει απενεργοποιήσει 16 αντιδραστήρες από το 2003.

Δείτε επίσης: Πολωνία: Δέσμευση για νέα ΜiG-29 στην Ουκρανία

Loading