Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρόμεπρτ Κοχ του Βερολίνου (RKI) Λόταρ Βίλερ εξακολουθεί να εκτιμά ότι ο κορονοϊός κάποια στιγμή θα προκαλεί ελαφρότερα νοσήματα στους ανθρώπους.
«Πρόκειται για μια διαδικασία τη οποία είναι επακόλουθο της εξελικτικής βιολογίας, αλλά αυτό μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια. Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι έχουμε μεταλλάξεις που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι παθογόνες ιδιότητες του κορονοϊού έχουν αλλάξει περισσότερο. Mια μετάλλαξη θα μπορούσε (θεωρητικά) να οδηγήσει και σε σοβαρότερα νοσήματα, στην περίπτωση όμως ιών που μεταδίδονται από τα ζώα στους ανθρώπους, αυτό συμβαίνει μάλλον σπάνια. Κατά κανόνα, αναπτύσσονται με τέτοιο τρόπο, ώστε είναι πιο πιθανό να προσαρμοστούν στον ξενιστή και να οδηγήσουν σε ελαφρότερα νοσήματα», τόνισε ο Βίλερ.
Όσον αφορά τη μετάλλαξη που εμφανίστηκε ιδίως στη Μεγάλη Βρετανία, παρέμεινε επιφυλακτικός στις εκτιμήσεις του: «Ο ακριβής λόγος για τον οποίο αυτή η μετάλλαξη εκτοπίζει άλλες μεταλλάξεις δεν είναι ακόμη σαφής. Στη Γερμανία, αυτή η μετάλλαξη δεν είχε (πάντως) εμφανιστεί μέχρι τις πρωινές ώρες της Τρίτης».
Πηγή: Ad-hoc news , dts