Γερμανία: Νέες απεργίες 50 ωρών στα τρένα – «Δεν μας αφήνουν καμία άλλη επιλογή οι εργοδότες»

Δεν σταματά ο “απεργιακός μαραθώνιος“, θα έλεγε κανείς, στη Γερμανία στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Μετά τις προειδοποιητικές απεργίες σε λεωφορεία, τοπικά ΜΜΕ και αεροδρομία, νέες απεργιακές κινητοποιήσεις 50 ωρών εξήγγειλε σήμερα το ισχυρό συνδικάτο EVG των εργαζομένων στους γερμανικούς σιδηροδρόμους

Συγκεκριμένα από το βράδυ της Κυριακής (22:00 ώρα Γερμανίας) και μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης, αναμένεται να ακινητοποιηθούν τρένα τοπικών αλλά και μεγάλων αποστάσεων (ICE, IC) σε όλη τη Γερμανία, επηρεάζοντας έντονα τις μετακινήσεις πολιτών αλλά και την κίνηση εμπορικών αμαξοστοιχιών.

propoli

Μέχρι στιγμής το συνδικάτο των σιδηροδρομικών δεν έχει καταλήξει σε μισθολογική συμφωνία με την πλευρά της εργοδοσίας, που εκπροσωπείται από τους Γερμανικούς Σιδηροδρόμους (Deutsche Bahn) και άλλους 50 επιμέρους φορείς. Η διαπραγμάτευση για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας βρίσκεται σε εξέλιξη, με τον τρίτο γύρο διαβουλεύσεων να αναμένεται στις 23 Μαΐου.

Το ΕVG διαπραγματεύεται μισθολογικά και εργασιακά ζητήματα για περίπου 230.000 εργαζομένους ενώ πρόκειται για την τρίτη μακράς διαρκείας παγγερμανική απεργία στα τρένα από την αρχή του 2023. Οι εργαζόμενοι στα γερμανικά τρένα ζητούν εκ νέου 650 ευρώ επιπλέον στον μηνιαίο μισθό τους ή αύξηση της τάξης του 12% για ένα διάστημα 12 μηνών εξαιτίας της κρίσης πληθωρισμού, η οποία δεν έχει ακόμη παρέλθει.

Μέχρι στιγμής οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους εμφανίζονται έτοιμοι να συνεχίσουν τις διεκδικήσεις τους χωρίς υποχωρήσεις. “Θα απεργήσουμε 50 ώρες ώστε να αυξήσουμε την πίεση. Δεν μας αφήνουν καμία άλλη επιλογή οι εργοδότες” αναφέρει στο δίκτυο ZDF ο Κρίστιαν Λόροχ, από τη διαπραγματευτική ομάδα του EVG.

Στο μεταξύ, και τα συνδικάτα που εκπροσωπούν εργαζομένους σε τοπικά ΜΜΜ αλλά και στα γερμανικά αεροδρόμια δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία με την εργοδοσία, συνεχίζοντας να διεκδικούν μισθολογικές αυξήσεις και καλύτερες συνθήκες εργασίας ειδικά τα βράδια και τα Σαββατοκύριακα.

Δείτε επίσης: Ο Ζελένσκι υπόσχεται πως θα ανακαταληφθεί όλη η Ουκρανία

Loading