Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς και η αναμέτρηση με την AfD

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς και η αναμέτρηση με την AfD

Δεν είναι προφανώς παράδοξο να ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης 20 ημέρες πριν από τις εκλογές. Οι υπερβολές περιλαμβάνονται στο (εκλογικό) πρόγραμμα, όπως και η ανταλλαγή κοσμητικών επιθέτων – ακόμη και στη Γερμανία, με την κουλτούρα των κυβερνητικών συνεργασιών. Η παραβίαση της «κόκκινης γραμμής» που θέλει τα κόμματα του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου να μη συνεργάζονται με την ακροδεξιά, άνοιξε πληγές που δεν φαίνεται να κλείνουν ούτε σύντομα ούτε εύκολα.

Ο Φρίντριχ Μερτς θεωρείται το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την καγκελαρία, καθώς η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Η τελευταία επίθεση στο Ασάφενμπουργκ, με δράστη αλλοδαπό χωρίς δικαίωμα παραμονής και θύμα ένα αγοράκι 2 ετών, άλλαξε το κλίμα στη χώρα. Υπό την απειλή της περαιτέρω ενίσχυσης της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, ο κ. Μερτς ανήγγειλε αυστηροποίηση των κανόνων μετανάστευσης, που περιλαμβάνει μπλόκο στα σύνορα σε όποιον δεν μπορεί να παρουσιάσει ταυτότητα και κράτηση υπό απέλαση αλλοδαπών.

Μετά από διαπραγματεύσεις ωρών, το CDU αποφάσισε να προχωρήσει με την ψηφοφορία, παρά την αντίθεση από την Άγγελα Μέρκελ, η οποία χαρακτήρισε την κίνηση του Μερτς «λάθος». Το νομοσχέδιο καταψηφίστηκε και ο Μερτς υπέστη μια ήττα γοήτρου.

Τα γερμανικά ΜΜΕ κρίνουν τις εξελίξεις ποικιλοτρόπως. Η BILD αναφέρει «ψήφο κατά της βούλησης της πλειοψηφίας», ενώ το περιοδικό Der Spiegel τονίζει την ακαταλληλότητα του Μερτς για την καγκελαρία. Μαζί με διεθνή μέσα να κάνουν λόγο για «τζογάρισμα», το Politico αναφέρει ότι το τζογάρισμα του Μερτς με την ακροδεξιά γυρίζει μπούμερανγκ.

Ο Φρίντριχ Μερτς πιθανότατα δεν θα χάσει τις εκλογές λόγω της αποτυχίας στην Bundestag, αλλά θα κληθεί να βρει εταίρους για την κυβέρνησή του. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, δεν αποκλείεται να χρειαστούν τέσσερα κόμματα για τον σχηματισμό του επόμενου κυβερνητικού συνασπισμού.

Loading

Play