Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς θα αναλάβει την αρχηγία των Χριστιανοδημοκρατών

Ο Μερτς κέρδισε την ψηφοφορία της βάσης των μελών με ποσοστό 62,1%, σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία στην ιστορία του CDU

Ο Φρίντριχ Μερτς θα είναι ο νέος πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), εφόσον κέρδισε την πλειοψήφια στην ψηφοφορία των μελών του κόμματος, με ποσοστό 62,1%, σε μια διαδικασία που υλοποιείται για πρώτη φορά στην ιστορία του CDU. Επισήμως, η εκλογή του νέου Προέδρου πρέπει να επικυρωθεί από το Συνέδριο του κόμματος, τον Ιανουάριο.

Ο κ. Μερτς, στην τρίτη προσπάθειά του να αναλάβει την ηγεσία του CDU, καθώς το 2018 είχε χάσει από την Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ και τον περασμένο Ιανουάριο από τον Αρμιν Λάσετ, κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία ήδη στον α’ γύρο της ψηφοφορίας. Με αυτόν τον τρόπο, επικράτησε έναντι του πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Νόρμπερτ Ρέτγκεν (25,8%) και του πρώην Υπουργού Καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν (12,1%). Οι δύο υποψήφιοι συνεχάρησαν ήδη τον νικητή της διαδικασίας και του δήλωσαν την στήριξή τους.

Το ερώτημα που είναι στο μυαλό των στελεχών του κόμματος της αντιπολίτευσης είναι αν ο νέος αρχηγός θα θελήσει να διεκδικήσει και την ισχυρή κοινοβουλευτικά θέση του επικεφαλής των βουλευτών της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), την οποία έχει σήμερα ο Ραλφ Μπρινκχάους, ο οποίος δεν δείξει διαθέσεις υπαναχώρησης.

Ο Φρίντριχ Μερτς, δικηγόρος και πρώην στέλεχος πολυεθνικών εταιριών, είχε μείνει εκτός πολιτικής από το 2002, όταν είχε ηττηθεί στο εσωκομματικό πεδίο από την Άνγκελα Μέρκελ. Θεωρείται «βέρα» συντηρητικός πολιτικός, ενώ σκιαγραφεί τον εαυτό του ως «πεπεισμένο ευρωπαϊστή και ατλαντιστή».

propoli

Δείτε επίσης: Τουρκία: Νέα «βουτιά» 8% για τη λίρα μετά τη μείωση των επιτοκίων

Loading