Γερμανία: Ο ρόλος των εξαγωγών όπλων προς το Ισραήλ σε μία περίπλοκη συγκυρία

Γερμανία: Ο ρόλος των εξαγωγών όπλων προς το Ισραήλ σε μία περίπλοκη συγκυρία

Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει επιβάλει απαγόρευση των εξαγωγών όπλων προς το Ισραήλ, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ, διαψεύδοντας πληροφορίες οι οποίες διέρρευσαν χθες, Τετάρτη, σχετικά με «πάγωμα» στην έγκριση νέων αδειών για την παράδοση εξοπλιστικών συστημάτων στο Ισραήλ. Κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλούνται γερμανικά ΜΜΕ κάνουν ωστόσο λόγο για αναστολή της επεξεργασίας νέων αδειών, λόγω νομικών και πολιτικών πιέσεων, ενώ τα επίσημα στοιχεία δείχνουν σαφή μείωση των εξαγωγών στην πράξη.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι), στην περίπτωση του Ισραήλ γίνεται διάκριση μεταξύ αμυντικών όπλων και ειδών εξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεων από τη μία πλευρά και «πολεμικών όπλων» τα οποία χρησιμοποιούνται στην Λωρίδα της Γάζας. «Υπάρχουν θαλάσσια συστήματα ή συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας τα οποία εγκρίνονται γρήγορα και χωρίς ενδοιασμούς και ταυτόχρονα συστήματα που χρησιμοποιούνται στην Λωρίδα της Γάζας, όπου υπάρχει τουλάχιστον η υποψία ότι δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Το τελευταίο διάστημα πάντως έχει αυξηθεί και στην Γερμανία η κριτική προς το Ισραήλ σχετικά με τους χειρισμούς της επίθεσης στην Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας επιφυλάξεις και στην πλευρά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Οι εξαγωγές όπλων εγκρίνονται από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας και, σύμφωνα με την Rheinische Post, η κυβέρνηση αποφασίζει για την χορήγηση αδειών εξαγωγών όπλων για κάθε περίπτωση ξεχωριστά και υπό το φως της αντίστοιχης κατάστασης, έπειτα από ενδελεχή εξέταση των δεδομένων.

Μετά την 7.10.2023 και την επίθεση στην Γάζα που ακολούθησε, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δέχεται τώρα έντονη κριτική από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι οποίες επί χρόνια επαινούσαν την στάση της στα ανθρωπιστικά θέματα.

Σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Κάλεκ, η γερμανική κυβέρνηση έχει σκοπό να καθυστερήσει την έρευνα για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και για αυτό σε επιστολή της προς το Δικαστήριο υποστηρίζει ότι τυχόν τέτοια εγκλήματα θα μπορούσαν να διερευνηθούν μόνο μετά το τέλος των μαχών.

©

Loading