Γερμανία: Προετοιμάζεται για την άσκηση Air Defender

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άσκηση από τη σύσταση του ΝΑΤΟ, η οποία ξεκινά στις 12 Ιουνίου από διάφορες γερμανικές αεροπορικές βάσεις. Ελλάδα και Τουρκία συμμετέχουν με F-16

Σε πυρετώδεις ρυθμούς κινούνται αυτές τις μέρες οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις σε συντονισμό με τους νατοϊκούς συμμάχους ενόψει της ιστορικών διαστάσεων άσκησης Air Defender, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις 12.06 και να διαρκέσει μέχρι τις 23.06 υπό γερμανική ηγεσία.

propoli

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη νατοϊκή άσκηση από τη σύσταση του ΝΑΤΟ εν έτει 1949, η οποία εκ των πραγμάτων λαμβάνει βαρύνουσα σημασία εξαιτίας του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Απώτερος στόχος είναι να επιβεβαιωθεί επί του πεδίου η ετοιμότητα των νατοϊκών δυνάμεων στον αέρα αλλά και να σταλεί “ένα ισχυρό μήνυμα για τις διατλαντικές σχέσεις“. Αυτό άλλωστε κατέστησαν σαφές χθες σε κοινή συνέντευξή Τύπου στο Βερολίνο, ο αντιστράτηγος και γενικός επιθεωρητής της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας Ίνγκο Γκέρχαρτς, ο αντιστράτηγος και επικεφαλής της Εθνικής Φρουράς της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Μάικλ Α. Λοχ και η πρέσβης των ΗΠΑ στη Γερμανία Έιμι Γκούτμαν.

Από την πλευρά του, ο Ίνγκο Γκέρχαρτς θέλησε μάλιστα να τονίσει τον “αμυντικό χαρακτήρα” των νατοϊκών ασκήσεων, δίνοντας έτσι απάντηση σε πιθανά σενάρια για ασκήσεις “επιθετικής φύσης” με φόντο τη Ρωσία. Όπως είπε χαρακτηριστικά “αμυντική” ήταν και είναι άλλωστε η φύση του ΝΑΤΟ.

Δείτε επίσης: Νότια Αφρική: Η έκθεση για τη φερόμενη ρωσική συμφωνία όπλων αναμένεται σε δυο μήνες

Loading